Salmonella w mięsie kurczaka i jajkach. Produkty wycofane ze sprzedaży

Polska
Salmonella w mięsie kurczaka i jajkach. Produkty wycofane ze sprzedaży
pixabay/manfredrichter, GIS
Bakterie Salmonelli w mięsie kurczaka i na fermie niosek

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii mrożonej pałki kurczaka sprzedawanej w sieci Żabka. Powodem było wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis. Dzień wcześniej GiS informował o wycofaniu ze sprzedaży kilkunastu partii jaj po wykryciu bakterii na fermie niosek.

Z środowego komunikatu GiS dowiadujemy się, że "w wyniku działań urzędowych władz Włoch" wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie.

Żabka wycofuje produkt

"Podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z odbiorców mięsa świeżego" - przekazał Inspektorat.

 

ZOBACZ: Polskie mięso z salmonellą w Bułgarii? Główny Lekarz Weterynarii zaprzecza

 

W efekcie firma Janex  i Elżbieta Wiesiak Sp. J. zamieściła oświadczenie o uznaniu mięsa drobiowego oznaczonego numerem partii 2050618 i terminem przydatności do spożycia do 02.11.2020 roku "jako niezdatne do spożycia przez ludzi" oraz powiadomiła odbiorcę o konieczności wycofania towaru.

 

"Żabka Polska po otrzymaniu informacji od dostawcy o obecności bakterii Salmonella w produkcie PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G rozpoczęła procedurę wycofania produktu z rynku. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanej partii" - dodano w komunikacie.

Ryzyko zakażenia jaj

Dzień wcześniej, we wtorek GIS poinformował, że bakteria Salmonella enteritidis została wykryta w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek w kurniku K-16. "W związku z tym niektóre partie jajek w wytłaczankach po 6, 10 lub 30 sztuk, dystrybuowanych przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Gallus, zostały wycofane z obiegu" - dodano.

 

Wycofanie dotyczy: nr partii: 30.07.2020 (najlepiej spożyć przed 26.08.2020); nr partii: 31.07.2020 (najlepiej spożyć przed 27.08.2020); nr partii: 01.08.2020 (najlepiej spożyć przed 28.08.2020), nr partii: 03.08.2020 (najlepiej spożyć przed 30.08.2020); nr partii: 04.08.2020 (najlepiej spożyć przed 31.08.2020); nr partii: 05.08.2020 (najlepiej spożyć przed 01.09.2020); nr partii: 06.08.2020 (najlepiej spożyć przed 02.09.2020); nr partii: 07.08.2020 (najlepiej spożyć przed 03.09.2020); nr partii: 08.08.2020 (najlepiej spożyć przed 04.09.2020); nr partii: 09.08.2020 (najlepiej spożyć przed 05.09.2020); nr partii: 10.08.2020 (najlepiej spożyć przed 06.09.2020); nr partii: 11.08.2020 (najlepiej spożyć przed 07.09.2020); nr partii: 12.08.2020 (najlepiej spożyć przed 08.09.2020); nr partii: 13.08.2020 (najlepiej spożyć przed 09.09.2020); nr partii: 14.08.2020 (najlepiej spożyć przed 10.09.2020); nr partii: 15.08.2020 (najlepiej spożyć przed 11.09.2020); nr partii: 16.08.2020 (najlepiej spożyć przed 12.09.2020); nr partii: 18.08.2020 (najlepiej spożyć przed 14.09.2020) oraz nr partii: 20.08.2020 (najlepiej spożyć przed 16.09.2020).

 

ZOBACZ: Salmonella w papryce. Tym, którzy ją zjedzą, grozi listerioza

 

Jajka wycofane z obiegu mają oznaczenie na skorupce o treści "1PL 30261302 W-WYBIEG".

 

GIS poinformował również, że zgodnie z oświadczeniem producenta wszystkie wyżej wymienione partie jaj zostały już wycofane z obrotu, a stado z kurnika K-16 28 sierpnia 2020 r. zostało poddane ubojowi sanitarnemu.

 

GIS wydał zalecenie dla konsumentów, by nie spożywać jaj z wyżej wymienionych partii, szczególnie na surowo, z uwagi na "potencjalne zagrożenie dla zdrowia". 

Ostrzeżenie przed salmonellozą

Spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

 

ZOBACZ: W tych jajach może być salmonella. Sprawdź, czy masz je w domu

 

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

 

"Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę" - informuje GIS. W przypadku wystąpienia objawów, należy skontaktować się z lekarzem.

bas/ polsatnews.pl, PAP
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie