Kolejne ofiary salmonelli w Ameryce Północnej. Eksperci mówią o epidemii
Osiem osób nie żyje, a kilkaset zostało zakażonych - to najnowszy bilans rozwijającej się epidemii salmonelli w Ameryce Północnej. Ofiary śmiertelne odnotowano w Kanadzie i USA. Według specjalistów wszystkiemu winne są owoce, a konkretnie jedna z odmian melona, która pojawiła się na sklepowych półkach w obu krajach.

Kanadyjska Agencja Zdrowia Publicznego(PHAC) potwierdziła, że pięć osób zmarło z powodu salmonelli po spożyciu jednej z odmian melona - kantalupy. Według agencji owoce zostały kupione i zjedzone w październiku oraz listopadzie, a objawy zatrucia pojawiły się później.
Skażone kantalupy pochodziły od dwóch producentów. Służby pilnie wycofały te owoce ze sklepów.
ZOBACZ: "Epidemia cholery uderzyła ze zdwojoną siłą". Zimbabwe ogłasza stan wyjątkowy
Agencja zdrowia podaje, że wiele osób zakażonych to dzieci przebywające w placówkach opieki dziennej lub osoby starsze znajdujące się w placówkach opiekuńczych.
Salmonella w Ameryce Północnej. W Kanadzie zmarło pięć osób
"Wiele z zarażonych zgłosiło, że mieszka w placówkach opieki długoterminowej, domach spokojnej starości lub uczęszcza do placówek opieki dziennej. Niestety, osoby w tych grupach wiekowych są często najbardziej narażone na poważne choroby i obserwujemy to w dochodzeniu dotyczącym epidemii" - powiedziała w rozmowie z CBS News April Hexemer, dyrektor wydziału zarządzania epidemią w PHAC.
ZOBACZ: Epidemia kryptosporydiozy w Hiszpanii. Turyści wracają chorzy
W ciągu tygodnia liczba zachorowań w Kanadzie podwoiła się i wynosi obecnie 129. Najwięcej przypadków stwierdzono w Quebecu - 91, Ontario - 17 oraz Kolumbii Brytyjskiej - 15.
W Stanach Zjednoczonych potwierdzono trzy zgony spowodowane salmonellą oraz 230 zakażeń w 38 stanach.
"Oczywiście jest to poważna epidemia" – powiedział CBS News dr Isaac Bogoch, specjalista chorób zakaźnych z Toronto.
Rośnie liczba zakażonych
Eksperci podejrzewają, że zanieczyszczenie owoców odpowiedzialnych za epidemię rozpoczęło się w gospodarstwach rolnych albo jeszcze w glebie, w wyniku nawadniania. Skażone owoce mogły również zostać zanieczyszczone odchodami zwierząt.
ZOBACZ: USA: Tajemnicza choroba atakuje psy. Naukowcy mają pewną teorię
Salmonella to bakteria powszechnie kojarzona z surowym lub niedogotowanym kurczakiem, ale można ją również znaleźć w surowych owocach i warzywach. Większość osób, które zachorują, wraca do zdrowia samoistnie w ciągu kilku dni.
Przebieg choroby może być jednak ciężki, objawiając się wysoką gorączką, nudnościami, bólami brzucha, biegunką oraz wymiotami.
Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni
Czytaj więcej