Jedyny taki wywiad. Słynny szef kuchni zdaradza tajniki sushi

Polska

Do Warszawy przyjechał słynny szef kuchni Nobuyuki "Nobu" Matsuhisa. Wraz z Robertem de Niro jest współwłaścicielem kilkunastu restauracji na świecie, w tym w Warszawie. Restauracje noszą nazwę - Nobu. W szczególnym, bo jedynym udzielonym w polskiej telewizji, wywiadzie dla Polsat News mistrz sushi zdradził, jak je prawidłowo jeść.

Starszy mężczyzna w białej kucharskiej kurtce, z przypinką z logo, siedzi przy stole w restauracji. Przed nim stoi taca z różnymi rodzajami sushi oraz talerze z daniami. Mężczyzna trzyma w dłoni mały biały pojemnik.
Polsat News

Sposobów na jedzenie sushi jest wiele, niektórzy jedzą pałeczkami, inni rękami czy widelcem. Różnią się także sposoby podawani a dodatków. Wiele osób, co potwierdził mistrz sushi, łączy sos sojowy z wasabi. Jednak według Matsuhisa nie trzeba tak robić, bo niekótre rolki już są połączeniem ryżu, ryby i wasabi. 

 

ZOBACZ: Czym jest sushi terror i dlaczego AI musi reagować


- Co do wasabi, to ono juz tu jest. To już jest gotowe połaczenie ryby, ryżu i wasabi. Wystarczy obrócić, podnieść kawałek w ten sposób, zamoczyć w sosie i zjeść na raz - pokazywał Matsuhisa podczas rozmowy z Polsat News.  


Ważne, by nie przesadzić z sosem sojowym, który ma stanowić dodatek, a nie przytłoczyć danie swoim słonym smakiem.  

 

WIDEO: Słynny szef kuchni zdradza tajnki jedzenia sushi


Szef "Nobu" zdradził także najlepszy sposób jedzenia sushi - kawałek należy obrócić na bok. Z kolei, jeżeli chodzi o nigiri, w sosie sojowym moczymy je od strony ryby. Dla najlepszego połączenia smaków warto zjeść kawałek w całości. 


- Bierzemy kawałek, obracamy go na bok i w ten sposób podnosimy. Moczymy następnie w sosie sojowym od strony ryby. Zjadamy cały kawałek na raz - radził "Nobu". 

Historia sushi 

Sushi to popularna potrawa złożona z gotowanego ryżu z octem ryżowym oraz różnych dodatków, którymi zazwyczaj są wodorosty, surowe albo pieczone kawałki owoców morza. Pierwsze zapiski o sushi pochodzą z ósmego wieku.

 

Obecna koncepcja sushi znacznie różni się od tradycyjnej potrawy. Restauracje wzbogacają menu w różnorodne, wymyślne dodatki, nietypowe gatunki ryb, dzięki czemu przyciągają do siebie klientów.  

 

Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni

kar/ sgo / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie