Salmonella u 44 dzieci ze żłobków w Zabrzu. Zjadły skażoną surówkę

Polska
Salmonella u 44 dzieci ze żłobków w Zabrzu. Zjadły skażoną surówkę
pixabay/FeeLoona
Stołówka serwująca skażone jedzenie została zamknięta

- Badania potwierdziły zakażenie salmonellą u 44 dzieci uczęszczających do trzech żłobków w Zabrzu - poinformowała w czwartek zastępca dyrektora Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gliwicach Hanna Nabrdalik.

U blisko 10 dzieci objawy były na tyle poważne, że konieczna okazała się hospitalizacja. Problemy ze zdrowiem mieli też we wrześniu uczniowie szkoły podstawowej w Świerklańcu. Do wszystkich tych placówek posiłki dostarczał Dom Dziennego Pobytu "Rodzina" Caritas Diecezji Gliwickiej. Bakterie wykryto w próbkach surówki z białej kapusty z koperkiem.

 

Zamknięto stołówkę, przystąpiono do dezynfekcji

 

Jedna z dwóch kuchni placówki w związku z wynikami badań zawiesiła działalność. - To w tej kuchni wykryto skażoną surówkę, kierownictwo zdecydowało o jej zamknięciu. Z dniem 30 września zakończono tam wydawanie posiłków i przystąpiono do zabiegów dezynfekcji. Zleciliśmy również, aby w trybie natychmiastowym usunięto zaniedbania natury higienicznej. 17 osób personelu przeszło badania, 3 osoby z tego grona okazały się nosicielami bakterii, bez objawów choroby – powiedziała w czwartek Hanna Nabrdalik.

 

Czytaj więcej: Śląskie: zatrucia salmonellą u czworga dzieci ze żłobków

 

Kierownictwo Domu Dziennego Pobytu "Rodzina" Caritas Diecezji Gliwickiej zapewniło w oświadczeniu, że pozostaje w stałym kontakcie z inspektorami sanepidu w Gliwicach i podejmują wszelkie czynności, które wyeliminują w przyszłości czynniki mogące spowodować jakiekolwiek zagrożenie.

 

W placówce wdrożono procedury naprawcze. Wymieniono pojemniki plastikowe do przechowywania półproduktów i żywności. Odkamieniono i oczyszczono wszystkie punkty wodne doprowadzające wodę do kotłów. Mimo zakupu jaj naświetlanych i z certyfikatem świadczącym o tym, że są wolne od salmonelli, wprowadzono dodatkowe naświetlania w odpowiednim stanowisku w kuchni. Zmodyfikowano także punkt oczyszczania pojemników po pozostałościach jedzenia i ponownie przeszkolono pracowników.

 

Kuchnia została zdezynfekowana przez firmę zewnętrzną i poddana ozonowaniu, a pracownicy skierowani na badania, a w razie konieczności odsunięci od pracy. Dodatkowo dwukrotnie pobrano wymazy z urządzeń i powierzchni roboczych, by sprawdzić czy występują bakterie. Wyniki badań nie wykazały ich obecności.

 

Zobacz też: Po weselu 17 osób trafiło do szpitala. Są wyniki badań sanepidu

bas/ PAP

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze