Salmonella w kurniku. GIS wycofuje partie jajek

Polska
Salmonella w kurniku. GIS wycofuje partie jajek
Zdj. ilustracyjne, fot. Pixabay/wilkoszenator
GIS ostrzegł, że spożycie wskazanych partii jajek może zagrażać zdrowiu

Sanepid ostrzega, że spożycie określonych partii jaj, których producentem jest GALLUS Sp. z o.o. z Manieczek w Wielkopolsce jest potencjalnie groźne dla zdrowia. GIS poinformował we wtorek o stwierdzeniu obecności bakterii Salmonella enteritidis w próbkach z kurnika K-16.

Chodzi o produkt Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG.

 

Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży: Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 2.10.2019 r., 14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.

 

Numery partii/ data minimalnej trwałości:
nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019
nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019
nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019
nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019

 

Producentem jest Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.


Zakład pakowania jaj – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.

 

Spożycie tych jajek zagraża zdrowiu


Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj.

 

GIS zaleca konsumentom, by nie spożywali jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

wka/ PAP

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze