Salmonella w popularnej przyprawie. "Ryzyko zatrucia pokarmowego"

Polska
Salmonella w popularnej przyprawie. "Ryzyko zatrucia pokarmowego"
gis.gov.pl

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakterią Salmonella typhimurium, którą wykryto w produkcie "Gorczyca biała cała".

Producentem wyrobu jest Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój.

 

GIS poinformował, że podczas badań produktu w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Salmonella typhimurium w 4 z 5 badanych próbek.

 

Ostrzeżenie dotyczy partii 1298133 produktu "Gorczyca biała cała" z terminem przydatności do spożycia 05.2022.

 

"Zostały podjęte działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu" - zapewnia GIS.

 

 

Prymat podał, że wszyscy klienci, którzy kupili produkt ze wskazanym w komunikacie numerem partii, zostali zidentyfikowani i poinformowani oraz poproszeni o zwracanie go do magazynów firmy.

 

Producent informuje wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego, że odpowie na wszelkie pytania pod numerem (32) 47-33-833 lub przez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl.

 

Sanepid zaleca konsumentom, by nie spożywali wskazanych partii produktu.

 

Ewentualne spożycie, szczególnie bez obróbki termicznej, grozi zatruciem pokarmowym.

dk/ PAP

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze