Sanepid ostrzega: po powodzi woda w studniach nie nadaje się do picia

Polska
Sanepid ostrzega: po powodzi woda w studniach nie nadaje się do picia
Polsat News

Po ustąpieniu powodzi lub podtopienia woda w studniach i zbiornikach wodnych nie nadaje się do picia - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Sanepid przypomina, że wszystkie studnie należy doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego, oczyścić i wydezynfekować. Inspektorat ostrzega też, że żywność pozostawiona w miejscach objętych powodzią, jest narażona na zniszczenie.

GIS podkreśla, że fala powodziowa niesie ze sobą zanieczyszczenia bakteryjne i chemiczne, które mogą być groźne dla zdrowia i życia. Sanepid akcentuje, że w przypadku wystąpienia klęski żywiołowej potwierdzeniem, że woda jest bezpieczna do spożycia, jest przeprowadzenie badania jej jakości w laboratoriach. Ich lista dostępna jest na stronach wojewódzkich stacji sanitarno-epidemiologicznych.

 

Niezbędne badania parametrów

 

Sanepid wyjaśnia, że powinno się wykonać co najmniej badania parametrów: mikrobiologicznych (Escherichia coli, enterokoki, bakterie grupy coli) oraz fizykochemicznych (azotany, azotyny, chlorki, żelazo, mangan, barwa, mętność, pH, przewodność elektryczna, zapach, twardość, utlenialność, jon amonowy), które w razie potrzeby mogą zostać rozszerzone.

 

GIS podkreśla, że po ustąpieniu powodzi lub podtopienia woda w studniach i zbiornikach wodnych nie nadaje się do picia. W celu uzyskania wody bezpiecznej dla zdrowia należy bezwzględnie wszystkie studnie doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego, oczyścić je i wydezynfekować.

 

Oczyszczanie i odkażanie studni kopanej:

 

Po wybraniu wody ze studni trzeba oczyścić dno ze szlamu i wszelkich nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i wypełnić je warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku grubości ok. 10 cm, oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary. Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy zmierzyć za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni. Na każdy metr głębokości wody należy odmierzyć odpowiednią ilość monochloroaminy lub ewentualnie wapna.

 

Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję należy: do wiadra z wodą dodać dwie płaskie łyżeczki któregoś z wymienionych środków dezynfekcyjnych i wyszorować tym cembrowinę. Po ponownym napełnieniu  studni wodą, trzeba rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody, środek dezynfekcyjny, dopełnić wiadro wodą, zmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni. Wodę w studni trzeba zamieszać tyczką lub przez nabieranie wiadrem czerpalnym i wlewanie z powrotem. Po 24 godzinach zalecane się wybierać wodę aż do zaniku zapachu chloru.

 

Odkażanie studni wierconych i abisyńskich:

 

Sanepid wskazuje, że w przypadku studni wierconej wymieszanie roztworu odkażającego nastręcza duże trudności. Dlatego w wyjątkowych wypadkach odkaża się je wprowadzając roztwór dezynfekcyjny za pomocą specjalnej pompy. Zazwyczaj w przypadku zanieczyszczenia studni dokładnie się ją przepłukuje przez długotrwałe pompowanie.

 

Odkażanie wewnętrznej części pompy abisyńskiej:

 

Przeprowadza się w następujący sposób: 4 gramy wapna chlorowanego (1 czubata łyżeczka) albo 7 ml roztworu podchlorynu sodu (1,5 łyżeczki) rozpuścić w dwóch kubłach wody. Zdjąć kolumienkę studni, nalać do rury przygotowany roztwór, nałożyć kolumienkę i pompować aż do ukazania się wody w wylocie pompy; pozostawić 24 godziny, następnie pompować aż do zaniku zapachu chloru w wodzie.

GIS podkreśla, że po wykonaniu czyszczenia i odkażania studni, woda z niej powinna być zbadana przez najbliższą stację sanitarno-epidemiologiczną, która wyda orzeczenie, czy woda może być używana do picia i potrzeb gospodarczych.

 

Odkażanie wody:

 

Sanepid podkreśla, że każdą niepewną wodę przeznaczoną do picia należy odkazić. Odkażanie można przeprowadzić różnymi środkami i sposobami. Najprostszym i dobrym sposobem odkażania wody jest jej gotowanie. Można również dezynfekować wodę za pomocą specjalnych preparatów i pastylek pod różnymi nazwami, przeprowadzając ten zabieg ściśle według przepisów załączonych do tych preparatów. Sanepid zaznacza, że odkażanie nie usuwa zanieczyszczeń chemicznych. GIS podnosi, że w przypadku dezynfekcji sieci i instalacji wodociągowych konieczne jest dotarcie - za pośrednictwem środków masowego przekazu, w tym do placówek oświatowych i w obiektów użyteczności publicznej - do wszystkich konsumentów wody, z informacją o tych działaniach.

 

"Spożywanie zepsutej żywności może doprowadzić do śmierci"

 

GIS podkreśla, że zepsute, zanieczyszczone, spleśniałe jedzenie może być przyczyną chorób, a nawet śmierci.

 

Sanepid zaleca, by w przypadku powodzi, wyrzucić całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, a do celów spożywczych używać tylko wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.

 

GIS zaleca też, by nie jeść produktów, które ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych.

 

"Zwróć uwagę, aby nie pomylić z żywnością, produktów, które są w opakowaniach pozbawionych etykiet i mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne czy zaprawione zboża siewne" - radzi Inspektorat.

 

"Zdezynfekuj i wywietrz pomieszczenia"

 

Sanepid przypomina też, by nie jeść żywności, która jest w puszkach o wydętych wieczkach, a także by nie spożywać artykułów żywnościowych niewiadomego pochodzenia.

 

Aby chronić posiadaną żywność przed zepsuciem i zniszczeniem, należy m.in. przechowywać ją w szczelnych opakowaniach; przykrytą; w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy czy nawozy mineralne.

 

"Składaj żywność w suchym, chłodnym miejscu; nie przechowuj żywności, nawet tymczasowo w miejscach brudnych - w chlewach, oborach czy, kurnikach; chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami; zalane pomieszczenia zdezynfekuj, wywietrz, wysusz i odmaluj (szczególnie jeśli przechowujesz w nich żywność, przygotowujesz posiłki lub jeżeli przebywają w nich dzieci)" - zaleca GIS.

 

Inspektorat przypomina, że w przypadku wystąpienia biegunki, podwyższonej temperatury, bólów brzucha i innych objawów zatrucia pokarmowego, należy bezzwłocznie zwrócić się do lekarza.

bas/ PAP

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze