Zwykłe buraczki? Nic z tych rzeczy. Ta sprytna metoda zmienia wszystko

Buraki to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Jednak tradycyjna surówka wcale nie musi być nudna - zwłaszcza gdy w spiżarni czeka kilka słoików domowych buraczków. Istnieje wiele sprawdzonych sposobów na przygotowanie tego warzywa na jesień, zimę i w zasadzie każdą porę roku!
Niektórzy stawiają na buraki pieczone, inni gotują je klasycznie w wodzie, a są też fani wyrazistych przetworów z dodatkiem octu lub korzennych przypraw. Co je łączy? Buraczki świetnie sprawdzają się jako szybki dodatek do obiadu.
Gotowane i pieczone buraki. Klasyka w słoiku
Buraki przeznaczone do przetworów najczęściej gotuje się w skórce, ponieważ pozwala to zachować ich intensywny kolor i aromat. Coraz częściej jednak wykorzystuje się pieczenie, które wydobywa naturalną słodycz oraz pełnię smaku. Pieczone buraki mają zwartą konsystencję i mniej wody niż gotowane.
ZOBACZ: Owoc długowieczności w sklepach. Może realnie spowolnić proces starzenia
Nie oznacza to jednak, że tradycyjne gotowanie odchodzi w zapomnienie - obie metody mają swoich zwolenników i sprawdzają się w domowych przetworach.
Sposób przygotowania (wersja gotowana lub pieczona):
- Buraki należy dokładnie umyć i - pozostawiając skórkę - ugotować do miękkości lub, w przypadku pieczenia, każdy zawinąć w folię aluminiową i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza na 45-60 minut
- Po przestudzeniu buraki trzeba obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- Do przygotowanej masy można dodać startą cebulę oraz, opcjonalnie, jabłko
- Całość doprawia się solą i odrobiną cukru, a dla przełamania smaku - kilkoma kroplami soku z cytryny
- Masę przekłada się do wyparzonych słoików i pasteryzuje przez około 10 minut
Buraczki z chrzanem. Wyrazisty dodatek do obiadu
Buraczki z chrzanem wyróżniają się ostrzejszym smakiem. Taki dodatek sprawdza się zarówno do mięs, jak i do świątecznego żurku czy kanapek.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane lub upieczone buraki należy zetrzeć na tarce
- Do masy dodaje się świeżo starty chrzan (2-3 łyżki na 1 kg buraków), sól, cukier oraz opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego
- Tak przygotowane buraczki przekłada się do słoików i pasteryzuje przez 10 minut
ZOBACZ: Nie rośliny, nie zwierzęta. Niezwykłe fakty o grzybach
Buraczki w słodkiej zalewie octowej z cynamonem
Dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i szukają nieoczywistych smaków, ciekawą propozycją będą buraczki w nieco orientalnej odsłonie, z dodatkiem cynamonu i innych korzennych przypraw.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane lub upieczone buraki należy pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce.
- Zalewę przygotowuje się z 1 szklanki octu jabłkowego, 1 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka papryki, ½ łyżeczki kuminu i 2 łyżeczki cynamonu (można dodać też kilka goździków)
- Gorącą zalewą zalewa się buraki i odstawia na kilka godzin
- Całość przekłada się do słoików, a następnie pasteryzuje przez 10 minut
Dlaczego warto jeść buraki?
Te charakterystyczne, czerwono-fioletowe bulwy nie tylko dobrze smakują, ale także mają liczne właściwości prozdrowotne. Są źródłem błonnika, witamin z grupy B, żelaza, potasu oraz naturalnych przeciwutleniaczy (m.in. betalainy).
Regularne jedzenie buraków wspiera odporność, korzystnie wpływa na układ krążenia i wspomaga walkę z anemią.
Czytaj więcej