Zwykłe buraczki? Nic z tych rzeczy. Ta sprytna metoda zmienia wszystko

Ciekawostki
Zwykłe buraczki? Nic z tych rzeczy. Ta sprytna metoda zmienia wszystko
Pixabay

Buraki to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Jednak tradycyjna surówka wcale nie musi być nudna - zwłaszcza gdy w spiżarni czeka kilka słoików domowych buraczków. Istnieje wiele sprawdzonych sposobów na przygotowanie tego warzywa na jesień, zimę i w zasadzie każdą porę roku!

Niektórzy stawiają na buraki pieczone, inni gotują je klasycznie w wodzie, a są też fani wyrazistych przetworów z dodatkiem octu lub korzennych przypraw. Co je łączy? Buraczki świetnie sprawdzają się jako szybki dodatek do obiadu.

Gotowane i pieczone buraki. Klasyka w słoiku

Buraki przeznaczone do przetworów najczęściej gotuje się w skórce, ponieważ pozwala to zachować ich intensywny kolor i aromat. Coraz częściej jednak wykorzystuje się pieczenie, które wydobywa naturalną słodycz oraz pełnię smaku. Pieczone buraki mają zwartą konsystencję i mniej wody niż gotowane.

 

ZOBACZ: Owoc długowieczności w sklepach. Może realnie spowolnić proces starzenia

 

Nie oznacza to jednak, że tradycyjne gotowanie odchodzi w zapomnienie - obie metody mają swoich zwolenników i sprawdzają się w domowych przetworach.

Sposób przygotowania (wersja gotowana lub pieczona):

  1. Buraki należy dokładnie umyć i - pozostawiając skórkę - ugotować do miękkości lub, w przypadku pieczenia, każdy zawinąć w folię aluminiową i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza na 45-60 minut
  2. Po przestudzeniu buraki trzeba obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  3. Do przygotowanej masy można dodać startą cebulę oraz, opcjonalnie, jabłko
  4. Całość doprawia się solą i odrobiną cukru, a dla przełamania smaku - kilkoma kroplami soku z cytryny
  5. Masę przekłada się do wyparzonych słoików i pasteryzuje przez około 10 minut

Buraczki z chrzanem. Wyrazisty dodatek do obiadu

Buraczki z chrzanem wyróżniają się ostrzejszym smakiem. Taki dodatek sprawdza się zarówno do mięs, jak i do świątecznego żurku czy kanapek.

 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane lub upieczone buraki należy zetrzeć na tarce
  2. Do masy dodaje się świeżo starty chrzan (2-3 łyżki na 1 kg buraków), sól, cukier oraz opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego
  3. Tak przygotowane buraczki przekłada się do słoików i pasteryzuje przez 10 minut

ZOBACZ: Nie rośliny, nie zwierzęta. Niezwykłe fakty o grzybach

Buraczki w słodkiej zalewie octowej z cynamonem

Dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i szukają nieoczywistych smaków, ciekawą propozycją będą buraczki w nieco orientalnej odsłonie, z dodatkiem cynamonu i innych korzennych przypraw.

 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane lub upieczone buraki należy pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce.
  2. Zalewę przygotowuje się z 1 szklanki octu jabłkowego, 1 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka papryki, ½ łyżeczki kuminu i 2 łyżeczki cynamonu (można dodać też kilka goździków)
  3. Gorącą zalewą zalewa się buraki i odstawia na kilka godzin
  4. Całość przekłada się do słoików, a następnie pasteryzuje przez 10 minut

Dlaczego warto jeść buraki?

Te charakterystyczne, czerwono-fioletowe bulwy nie tylko dobrze smakują, ale także mają liczne właściwości prozdrowotne. Są źródłem błonnika, witamin z grupy B, żelaza, potasu oraz naturalnych przeciwutleniaczy (m.in. betalainy).

 

Regularne jedzenie buraków wspiera odporność, korzystnie wpływa na układ krążenia i wspomaga walkę z anemią.

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie