Te trujące grzyby są łudząco podobne do jadalnych. Lepiej uważać

Ciekawostki

Planując jesienne grzybobranie, warto się odpowiednio przygotować. Kosz na leśne skarby, ostry scyzoryk oraz przeciwdeszczowe okrycie to dobry początek przygody z poszukiwaniem grzybów. Ważne jest również posiadanie wiedzy na ich temat, ponieważ wiele z trujących gatunków przypomina jadalne. Może to stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia, nawet dla wprawionego grzybiarza. 

Te trujące grzyby są łudząco podobne do jadalnych. Lepiej uważać
iStock
Niektóre trujące grzyby przypominają te jadalne

Jedną z głównych przyczyn zatrucia grzybami jest brak wiedzy oraz niewłaściwe przygotowanie potraw. Będąc na grzybobraniu, należy przestrzegać podstawowych zasad ustalonych przez Lasy Państwowe: 

  • należy zbierać grzyby, co do których nie ma wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów lub aplikacji na smartfony);
  • początkujący grzybiarze powinni zbierać tylko i wyłącznie grzyby rurkowe, potocznie określane jako grzyby z sitkiem, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących;
  • do koszyka trzeba wkładać tylko całe okazy, ponieważ po samym trzonie lub kapeluszu nie da się skutecznie ustalić, czy są jadalne. 

W Polsce jest ok. 250 gatunków grzybów niejadalnych 

Wśród grzybów występujących na terenie naszego kraju wyróżnia się około 250 gatunków niejadalnych, z czego 35 może powodować zatrucia, w tym śmiertelne. Najczęstsze pomyłki dotyczą gatunków cieszących się dużą popularnością wśród grzybiarzy. 

 

Muchomor sromotnikowy a jadalna gąska zielona 

 

Muchomor rośnie w lasach liściastych, natomiast gąska występuje w lasach iglastych. Oba grzyby mają żółtozielony kapelusz, ale gąska wyróżnia się siarkowożółtymi blaszkami, podczas gdy blaszki muchomora są białe. Charakterystycznymi cechami tego trującego grzyba są pierścień i pochwa u podstawy trzonu, których nie ma jadalna gąska. 

 

ZOBACZ: To idealny sposób na suszenie grzybów. Zachowują swój smak i aromat

 

Lisówka pomarańczowa przypomina... popularną kurkę 

 

Oba grzyby występują w lasach liściastych i iglastych, ale różnią się kilkoma cechami. Lisówka ma intensywnie pomarańczowy odcień, a jej trzon jest cienki i ciemniejszy niż kapelusz. Z kolei kurka charakteryzuje się żółtym kolorem zarówno na kapeluszu, jak i na trzonie oraz nieregularnymi blaszkami. U lisówki blaszki są ułożone równomiernie. 

 

Mleczaj rydz i trujący mleczaj wełnianka 

 

Smakowity rydz ma kapelusz w kolorze pomarańczowym lub ceglastoczerwonym. Jego blaszki są pomarańczowożółte i po przecięciu zmieniają barwę na lekki odcień zielonego. Ten przysmak grzybiarzy wyróżnia się słodkim, delikatnie owocowym zapachem.

 

Z kolei mleczaj wełnianka charakteryzuje się kapeluszem z brzegiem porośniętym kosmykami oraz białym miąższem, który po przecięciu nie zmienia koloru, pozostając biały. 

Toksyny w grzybach uszkadzają narządy wewnętrzne 

Trujące grzyby zawierają różnorodne toksyny, w tym amanitynę, orelalinę oraz muscymol. Im bardziej toksyczny składnik, tym większy jest poziom zatrucia organizmu. Najgroźniejsze są zatrucia cytotropowe, które prowadzą do uszkodzenia narządów wewnętrznych.

 

Z kolei zatrucia neurotropowe mogą skutkować zaburzeniami psychoneurologicznymi. Choć zatrucia gastryczne są najmniej niebezpieczne, to mogą wywoływać męczące wymioty, biegunkę i ból brzucha. 

 

ZOBACZ: Widzisz mroczki przed oczami? Może to świadczyć o chorobie

 

Według Ministerstwa Zdrowia można wyróżnić pierwsze niepokojące objawy po zjedzeniu trującego grzyba. Należą do nich: 

  • bóle brzucha;
  • nudności;
  • wymioty;
  • biegunka;
  • suchość w ustach. 

W przypadku zatrucia trzeba niezwłocznie wezwać pogotowie lub udać się na SOR. 

 

Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie