GIS ostrzega przed dwiema partami chałwy sezamowej. Wykryto w nich groźną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany przez dystrybutora o wykryciu obecności bakterii Salmonella. "Spożycie zanieczyszczonego produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - ostrzega Inspektorat.
Z komunikatu GIS udostępnionego w środę 3 stycznia wynika, że groźne bakterie zostały wykryte w dwóch partiach chałwy sezamowej. Chodzi o produkty, które są oznaczone w następujący sposób:
- KLC. Chałwa sezamowa waniliowo-kakaowa, 100 g, numer partii: 26.09/2K, data ważności: 25.03.2025
- KLC. Chałwa sezamowa smak waniliowy, 100 g, numer partii: 25.09/1K, data ważności: 25.03.2025
Producentem chałwy jest: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom.
Salmonella w chałwie sezamowej. Komunikat GIS
Jak poinformowano, producent podjął działania zmierzające do wycofania z obrotu kwestionowanych partii produktu, a Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające.
ZOBACZ: Salmonella w mięsie mielonym. Sanepid ostrzega przed partią wyprodukowną dla Lidla
GIS ostrzega, że konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać. "Spożycie produktu, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - podkreśla Inspekcja. Zdjęcia produktów można zobaczyć TUTAJ.
Przypomnijmy, że bakterie Salmonelli powodują chorobę - najczęściej w wyniku spożycia zanieczyszczonej żywności - zwaną salmonellozą, która atakuje układ pokarmowy.
Objawami zatrucia salmonelli mogą być bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności i wymioty. W skrajnych przypadkach może rozwinąć się zakażenie pozajelitowe o cięższym przebiegu. Wówczas wystąpić mogą m.in. ropnie, zapalenie płuc czy stawów.
Szczególnie narażone są na to dzieci, osoby starsze i z obniżoną odpornością. Objawy choroby mogą nastąpić w okresie od sześciu godzin do siedmiu dni po kontakcie z czynnikiem zakaźnym.
Czytaj więcej