Domowe sposoby na wzmocnienie odporności. Kiszonki hitem jesieni

Polska

Czarna malina, czarny bez, kiszonki i czosnek hitami jesiennego sezonu. Maria Sikorska z programu "Z klimatem i z pasją" na antenie Polsat News przedstawiła domowe sposoby wzmocnienia odporności.

Domowe sposoby na wzmocnienie odporności. Kiszonki hitem jesieni
Pixabay
Ogórki kiszone

Kiszonki potrafią działać cuda. Autorka programu publicystycznego wskazała na pozytywne skutki ich spożywania codziennie. Działają m.in. przeciwstarzeniowo.

 

- Trzeba nawiązać do tego, co robiły nasze babcie, czyli spożywać kiszonki, bo to jest bomba witaminowa dla ludzi. Zawierają dużo witamin, minerałów. Szczególnie bogate są w potrzebną teraz witaminę C. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwstarzeniowo. Są również niskokaloryczne. Jesienią i zimą powinniśmy spożywać kiszonki codziennie-  podkreśliła Maria Sikorska.

 

ZOBACZ: Rzeka ciemna jak noc. Naukowcy odkryli przyczynę

 

Wskazała również, że kisić można wszystko i nie tylko popularne owoce i warzywa, ale nawet jabłka i winogrona. 

 

WIDEO: Domowe sposoby na wzmocnienie odporności

 

Czarna malina lepsza od czerwonej

Czarny bez jest od dawna elementem diety jesienno-zimowej. Nowością jest jednak czarna malina.

 

ZOBACZ: Polacy mówią, co sądzą o handlowej niedzieli. Opozycja zniesie zakaz?

 

- Ten owoc ma pięć razy więcej antocyjanów niż czerwona malina i wpływa bardziej na odporność. Można również pić przygotowaną z niej herbatę - poradziła gospodyni programu "Z klimatem i z pasją".

Dodała również, aby pamiętać o spożywaniu miodu. Jej zdaniem nie powinniśmy kłaść go do wrzątku tylko do połowy wypełnionej szklanki wody wieczorem i zostawić do rana. Wtedy uwalniane mają być najlepsze wartości spożywcze miodu.

Sezon dyniowy

Sikorska mówiła również o pozytywnych aspektach spożywania dyni. Wskazała również, że nie każda dynia nadaje się do zrobienia z niej zupy. 

 

ZOBACZ: "Profil zaufany wygasa". Polacy otrzymują dziwny sms. Tłumaczymy, co należy zrobić

 

- Dynie są bardzo dobre dla naszego organizmu, a z połączeniem z imbirem i kurkumą działają bardzo rozgrzewająco. Warto pamiętać, że nie każda dynia nadaje się do zupy. Warto ją robić np. z dyni hokkaido - poinformowała.

 

Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni

sgo / Polsat News
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie