Zachodniopomorskie. Kontrole lodów z automatów. Znaleziono dużą ilość bakterii

Polska
Zachodniopomorskie. Kontrole lodów z automatów. Znaleziono dużą ilość bakterii
Travelarz/ CC BY-SA 3.0 PL/ Wikimedia Commons
Kontrole będą nadal prowadzone

Bakterie świadczące o niezachowaniu należytej higieny znaleziono podczas wyrywkowych kontroli w próbkach lodów z automatów – poinformowała we wtorek rzeczniczka zachodniopomorskiego sanepidu. W 115 próbkach znaleziono dużą ilość bakterii mogących wywołać dolegliwości żołądkowe.

- Do kontroli wytypowano 50 obiektów zlokalizowanych w miejscach zwiększonej obecności turystów. Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 250 próbek z 50 partii lodów z automatu – poinformowała we wtorek rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.

 

ZOBACZ: Niemcy. Naga kobieta spacerowała po mieście. "Zapytała, czy może kupić lody"

 

Jak wyjaśniła, lody z automatu badane są w kierunku bakterii chorobotwórczych – Salmonella oraz Listeria monocytogenes, a także w kierunku mikroorganizmów wskaźnikowych – bakterii Enterobacteriaceae.

Zawyżona ilość bakterii

- Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, natomiast 115 próbek z 23 partii zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriaceae – podała Kapłan.

 

Wskazała, że obecność tych bakterii świadczy o "niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej".

 

ZOBACZ: 4-latek kupił lody z podobizną SpongeBoba. Rachunek na ponad 2 tys. dolarów

 

Enterobacteriaceae występują naturalnie w jelicie grubym człowieka i nie są wówczas bakteriami chorobotwórczymi, jednak w przypadku spożycia produktu, w którym się znajdują, mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe u osób z obniżoną odpornością i z chorobami układu pokarmowego.

Przedsiębiorcy mają wyeliminować zanieczyszczenia

Po kontrolach wydano 16 decyzji zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań, nakazano skuteczne mycie i dezynfekcję sprzętu, powierzchni produkcyjnych (i potwierdzenia skuteczności badaniami), a także przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu.

 

Siedmiu przedsiębiorców zostało też poinformowanych o wynikach badań i o konieczności "wzmożenia reżimu sanitarnego", aby wyeliminować zanieczyszczenia.

 

ZOBACZ: Kędzierzyn-Koźle bez lodów. Konserwator zabytków zakazał lodówek

 

Do badań pobierano od 5 do 25 próbek. Stacja w Sławnie zakwestionowała wszystkie z pobranych 20 próbek, stacja w Świnoujściu – 15 z 25 pobranych, a stacja w Gryficach – 15 z 20 pobranych.

 

Kontrole – jak poinformowano – będą nadal prowadzone.

aml/PAP
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie