Groźna bakteria w mięsie mielonym
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem partii mięsa z indyka na kotlety "Morliny". W badanych próbkach znaleziono groźną dla zdrowia bakterię.
Jak podano w komunikacie, w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto salmonellę z gr. O7 w czterech z pięciu badanych próbek mięsa.
Ostrzeżenie dotyczy partii nr 2261003002 mięsa z indyka na kotlety "Morliny" o wadze 500 g i terminie przydatności do spożycia: 29.09.2020 r.
Producentem wyrobu jest Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie.
Ryzyko wystąpienia salmonellozy
Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
ZOBACZ: Salmonella w mięsie kurczaka i jajkach. Produkty wycofane ze sprzedaży
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił o sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie, właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie przeprowadził kontrolę zakładu oraz wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania niebezpiecznej partii.
Wycofywanie produktu
Firma rozpoczęła wycofywanie z rynku zakwestionowanego produktu. Zaplanowano mycie i dezynfekcję zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego. Poinformowano także dostawcę surowca o tej sytuacji i zaplanowano pobór próbek przy następnej dostawie.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Czytaj więcej