Koronawirus a żywność. Europejski urząd wyjaśnia

Polska
Koronawirus a żywność. Europejski urząd wyjaśnia
Pixabay/Free-Photos
"Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia wirusa"

Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia wirusa - poinformował na swojej stronie internetowej Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

EFSA poinformował, że ściśle monitoruje sytuację dotyczącą wybuchu choroby koronawirusowej (COVID-19), która dotyka wiele krajów na całym świecie. "Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia wirusa" - dodano. 

 

Wirus nie przenosi się przez jedzenie

 

- Doświadczenia z poprzednich "wybuchów" pokrewnych koronawirusów, takich jak SARS-CoV i MERS-CoV pokazują, że przenoszenie poprzez konsumpcję żywności nie pojawia się.

 

ZOBACZ: Myj nie tylko ręce. Pamiętaj o smartfonie!

 

W tej chwili nie ma dowodów sugerujących, że koronawirus różni się pod tym względem - wyjaśnia Marta Hugas główny naukowiec EFSA.

 

 

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) stwierdziło, że choć zwierzęta w Chinach były prawdopodobnym źródłem początkowej infekcji, to wirus rozprzestrzenia się z człowieka na człowieka - głównie drogą kropelkową.

 

Epidemia groźnego zapalenia płuc

 

Na świecie zakażonych koronawirusem jest ponad 121 tys. osób. Zmarło prawie 4,4 tys. osób, a wyzdrowiało prawie 67 tys. W Polsce do tej pory potwierdzono 27 przypadków zakażenia koronawirusem, w tym u dziecka. 

 

Koronawirus, który wykryto w grudniu w mieście Wuhan w środkowych Chinach, może wywoływać groźne dla życia zapalenie płuc. Jednak u zdecydowanej większości choroba przebiega dość łagodnie, a czasami może nie dawać objawów. Covid-19 stwarza największe zagrożenie dla osób starszych i cierpiących na przewlekłe choroby.

pgo/hlk/ polsatnews.pl

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze