Śląskie: 56-letnia kobieta zmarła po zatruciu tlenkiem węgla

Polska
Śląskie: 56-letnia kobieta zmarła po zatruciu tlenkiem węgla
zdj. ilustracyjne/ Pixabay/Webandi
Tlenek węgla jest gazem bezwonnym, bezbarwnym i pozbawionym smaku

Wskutek zatrucia tlenkiem węgla 56-letnia kobieta zmarła w Świętochłowicach (Śląskie) – podały w piątek służby kryzysowe wojewody śląskiego. 16-letnia dziewczynka z objawami zatrucia trafiła do szpitala.

Jak poinformowano w piątkowym porannym raporcie działającego przy wojewodzie śląskim Wojewódzkiego Centrum Zarządzania Kryzysowego, do tragedii doszło w czwartek po południu przy ul. Polaka w Świętochłowicach.

 

- W zdarzeniu jedna osoba (56 lat) poniosła śmierć na miejscu, druga osoba (16 lat) została zabrana do szpitala - napisano w raporcie WCZK. Według danych śląskich strażaków 56-latka jest pierwszą śmiertelną ofiarą czadu w tym sezonie grzewczym w woj. śląskim.

 

PRZECZYTAJ: "Cichy zabójca" zbiera żniwa. W Chrzanowie tlenek węgla zabił 44-latkę

 

Gaz bezwonny, bezbarwny i pozbawiony smaku

 

Tlenek węgla jest gazem bezwonnym, bezbarwnym i pozbawionym smaku. W układzie oddechowym człowieka wiąże się z hemoglobiną 250 razy szybciej niż tlen, blokując dopływ tlenu do organizmu. Objawami lżejszego zatrucia są ból i zawroty głowy, osłabienie i nudności. Następstwem ostrego zatrucia - przy dużych stężeniach tego gazu - może być nieodwracalne uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, niewydolność wieńcowa i zawał albo nawet śmierć.

 

Czad powstaje podczas procesu niepełnego spalania materiałów palnych, które występuje przy niedostatku tlenu w otaczającej atmosferze. Ma silne własności toksyczne. Gromadzi się głównie pod sufitem, ponieważ ma nieco mniejszą gęstość od powietrza.

 

Główna przyczyna zatruć

 

Głównym źródłem zatruć w budynkach mieszkalnych jest niesprawność przewodów kominowych. Jak wskazują strażacy, wadliwe działanie przewodów może wynikać z ich nieszczelności, braku konserwacji i czyszczenia, wad konstrukcyjnych oraz niedostosowania systemu wentylacji do szczelności nowych okien i drzwi.

 

Aby uniknąć zaczadzenia, należy przeprowadzać kontrole, sprawdzać szczelność przewodów kominowych i systematycznie je czyścić. Trzeba też użytkować sprawne urządzenia, w których spalanie odbywa się zgodnie z instrukcją producenta. Nie należy zasłaniać czy przykrywać urządzeń grzewczych oraz zaklejać kratek wentylacyjnych.

 

Wskazane jest także, by często wietrzyć kuchnie i łazienki wyposażone w termy gazowe, a najlepiej zapewnić choćby niewielkie rozszczelnienie okien.

 

emi/ PAP

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze