Salmonella w pieprzu mielonym

Polska
Salmonella w pieprzu mielonym
Główny Inspektorat Sanitarny
Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego

W czterech partiach mielonego czarnego pieprzu, wyprodukowanego przez firmę z Białegostoku, wykryto bakterie Salmonella - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Bakterię wykryto w trakcie badań urzędowych. Wycofaniu podlegają cztery serie mielonego pieprzu wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38.

 

Chodzi o produkty: pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6 i data trwałości 03.2021; pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021; pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021 oraz pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6 i data trwałości 03.2021.

 

PRZECZYTAJ: Salmonella u 44 dzieci ze żłobków w Zabrzu. Zjadły skażoną surówkę

 

Ryzyko zatrucia pokarmowego

 

Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

 

Pałeczki salmonelli są jedną z najczęstszych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.

 

Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

emi/PAP
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze

Przeczytaj koniecznie