Wystarczy łyżeczka dziennie. Wzmacnia serce i obniża poziom cukru

Ciekawostki

Olej rydzowy, choć wciąż mniej popularny niż oliwa z oliwek czy olej lniany, coraz częściej pojawia się w domowych kuchniach. Docenia się go za delikatny smak, naturalne pochodzenie i dużą zawartość cennych składników odżywczych, które dobrze wpisują się w codzienną, zdrową dietę.

Dłoń trzymająca kubek na tle zachodzącego słońca.
Pexels
Olej rydzowy tłoczony z nasion lnianki to cenny dodatek do diety

Wiele osób sięga po niego już o poranku, traktując jako szybki sposób na dawkę dobrego tłuszczu. Coraz więcej mówi się też o jego miejscu w tradycyjnej polskiej kuchni i powrocie do dawnych, prostych produktów o wartościowym składzie. Skąd jednak bierze się olej lniany i dlaczego budzi takie zainteresowanie?

Olej rydzowy: Pochodzenie i proces produkcji

Olej rydzowy tłoczy się z nasion lnianki, rośliny znanej w Europie od tysięcy lat. Lnianka jest rodzimą rośliną w Polsce i w tzw. Niżu Europejskim (obszar Europy Zachodniej i Środkowej). Najlepszy jest ten wytwarzany na zimno, nasiona są wtedy mechanicznie prasowane bez podgrzewania, dzięki czemu olej zachowuje naturalny aromat i swoje najcenniejsze składniki. Po tłoczeniu filtruje się go i przelewa do ciemnych butelek, bo jest wrażliwy na światło.

 

ZOBACZ: Seniorzy będą zachwyceni. Ten ser z Cypru działa jak naturalny eliksir młodości

 

W sklepach można znaleźć wersje nierafinowane, które mają bardziej wyrazisty smak, oraz rafinowane, delikatniejsze, ale z mniejszą ilością naturalnych przeciwutleniaczy.

Wpływ oleju rydzowego na serce

Wiele badań zwraca uwagę na to, że olej rydzowy jest dobrym źródłem kwasu ALA, czyli roślinnego omega-3. To właśnie ten składnik może wspierać prawidłowy profil lipidowy, czyli obniżać poziom złego cholesterolu i poprawiać proporcje między frakcjami LDL ("zły" cholesterol) i HDL ("dobry").

 

ZOBACZ: W sklepach pojawił się owoc idealny dla seniorów. Spowalnia starzenie

 

W jednym z badań wykazano, że regularne spożywanie oleju z lnianki sprzyja poprawie parametrów związanych z ryzykiem chorób serca. Co ważne, jego działanie zaobserwowano przy umiarkowanej dawce, o ile była stosowana regularnie.

 

Olej rydzowy dostarcza organizmowi cennych składników, w tym:

  • kwasów omega-6 i omega-9
  • witaminy E (o działaniu przeciwutleniającym)
  • fitosteroli (wspierających gospodarkę lipidową).

Można w nim znaleźć również niewielkie ilości witamin z grupy B oraz mikroelementów, m.in. magnezu i potasu. Najlepsze efekty pojawiają się jednak wtedy, gdy olej jest częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Nie działa jak magiczny lek, ale jako codzienny, wartościowy dodatek.

 

Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni

red / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie