Czy szare mięso można jeść? Eksperci nie mają wątpliwości

Ciekawostki

Czy szare mięso nadaje się do jedzenia? Nierzadko uznaje się je za zepsute i wyrzuca. Sam kolor nie zawsze przesądza jednak o przydatności do spożycia. Nieraz teoretycznie mniej apetyczne z wyglądu produkty okazują się mieć "normalne" walory smakowe. Dotyczy to m.in. mięsa mielonego.

Stos świeżego, czerwonego mięsa w kawałkach i surowych kiełbas na ladzie sklepu mięsnego, z pracownikami w tle.
Pixabay
Przedstawiamy zasady bezpiecznego spożywania mięsa mielonego

Warto przypomnieć, skąd bierze się szarawy kolor mięsa. Świeżo zmielone mięso ma zwykle ciemnoczerwony odcień, uznawany za oznakę świeżości. Z czasem jednak dochodzi do reakcji mioglobiny (białka obecnego w mięsie z tlenem). Nawet krótka ekspozycja na powietrze sprawia, że wołowina czy wieprzowina zaczynają jaśnieć. Przy dłuższym kontakcie z tlenem powierzchnia mięsa może szarzeć lub lekko brązowieć.

 

ZOBACZ: O tej porze roku tyjemy najszybciej. Winne są trzy rzeczy

 

W przypadku mięsa pakowanego można zauważyć, że pod intensywnie czerwonym wierzchem znajduje się szary środek. Nie świadczy to jednak o tym, że mięso jest stare lub zepsute. Wynika to po prostu z ograniczonego dostępu tlenu do wnętrza "kostki" mięsa. O ile nie występują inne niepokojące objawy, taki produkt można bezpiecznie wykorzystać w kuchni.

 

Jak rozpoznać mięso nadające się do spożycia? Należy zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów:

  • mięso nie powinno leżeć długo w temperaturze pokojowej
  • termin przydatności do spożycia nie może być przekroczony
  • zapach powinien być neutralny (nie kwaśny, gnilny ani słodkawy)
  • konsystencja powinna być sucha i nielepka

Czy szare mięso jest bezpieczne do spożycia?

Jak tłumaczy w rozmowie z portalem Simply Recipes dr Ryan Cox, mięsoznawca z Uniwersytetu Minnesoty, kolor mięsa daje jedynie orientacyjną informację o długości przechowywania produktu. Dopiero pojawienie się zielonkawych lub tęczowych przebarwień świadczy o rozwoju bakterii. Brązowy lub szary kolor nie dyskwalifikuje mięsa do spożycia.

 

Wygląd to jedno, ale równie ważny jest sposób przygotowania mięsa. Mięso mielone powinno być dokładnie poddane obróbce termicznej - spożycie surowych fragmentów może być niebezpieczne.

 

ZOBACZ: Rusza sezon na mandarynki. Zanim kupisz, sprawdź te trzy rzeczy

 

Gotowe danie nie powinno mieć kontaktu z deską lub talerzem, na którym leżało surowe mięso. Należy także zadbać o higienę rąk, noży i innych akcesoriów kuchennych.

 

Jak przechowywać mięso mielone? Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina najlepiej wkładać do koszyka na końcu zakupów i zaraz po powrocie do domu umieszczać w lodówce. Najlepiej zużyć je najpóźniej następnego dnia. Jeśli nie planujemy spożycia w krótkim czasie, warto je zamrozić.

 

Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni

red / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie