Najlepsza jesienna herbata. Zastrzyk energii i zdrowia
Jesień to czas, gdy dni stają się coraz krótsze, a chłodne wieczory zachęcają do pozostania w domu z kubkiem ciepłego napoju w dłoni. Właśnie wtedy herbata staje się czymś więcej niż tylko naparem - to sposób na rozgrzanie, poprawę nastroju i zadbanie o odporność.

- Jesienne napary z imbirem, cynamonem i goździkami działają rozgrzewająco i wspierają odporność
- Do przygotowania idealnej jesiennej herbaty najlepiej wybierać herbaty liściaste i sprawdzone przyprawy, unikając wrzątku
- Herbata imbirowa z miodem i cytryną to klasyczny napój na przeziębienie dodający energii
- Cynamon i goździki tworzą aromatyczny napój poprawiający krążenie i zwalczający bakterie
Wśród jesiennych propozycji królują napary z dodatkiem imbiru, cynamonu, goździków czy owoców leśnych, które cudownie pachną, a także niosą ze sobą moc zdrowotnych właściwości. Każda z nich potrafi dodać energii, złagodzić objawy przeziębienia i pomóc przetrwać pochmurne dni w lepszym nastroju.
Jak przygotować idealną jesienną herbatę?
Aby w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości jesiennych naparów, warto pamiętać o kilku zasadach. Najlepiej wybierać herbaty liściaste i sprawdzone przyprawy, oprócz tego należy unikać sztucznych aromatów oraz nie zalewać naparów wrzątkiem. Optymalna temperatura to ok. 90 stopni. Warto też eksperymentować z dodatkami:
- suszone jabłka
- skórka cytrusowa
- laska wanilii
- odrobina soku malinowego
Na rynku jest dostępnych coraz więcej korzennych przypraw idealnie dostosowanych do tego typu naparów.
Klasyka na przeziębienie. Herbata imbirowa z miodem i cytryną
Imbir od wieków uważany jest za naturalny lek na chłód i zmęczenie. Działa przeciwzapalnie, rozgrzewa oraz wzmacnia układ odpornościowy. W połączeniu z cytryną i miodem tworzy napój, który skutecznie pomaga w walce z infekcjami i dodaje energii w leniwe poranki. Aby zachować pełnię wartości odżywczych miód warto dodać dopiero, gdy herbata lekko ostygnie.
ZOBACZ: Masz słabszy węch? To nie przypadek. Miliony osób dotknięte tym samym problemem
Dla wzmocnienia efektu można dorzucić szczyptę kurkumy (i odrobinę pieprzu dla przyswajalności kurkuminy) lub kilka cienkich plasterków pomarańczy, smak stanie się wtedy głębszy i bardziej jesienny.
Aromat jesieni. Cynamon i goździki
To napój, który pachnie domowym ciepłem i spokojem. Cynamon poprawia krążenie i pomaga regulować poziom cukru we krwi, goździki natomiast pomagają zwalczać bakterie i wirusy (posiadają eugenol, który hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów). Wystarczy raptem kilka minut parzenia, by aromat przypraw wypełnił całe mieszkanie.
ZOBACZ: Owoc długowieczności w sklepach. Może realnie spowolnić proces starzenia
Cynamon i goździki dobrze komponują się z czarną herbatą liściastą, a po dodaniu odrobiny miodu i plasterka pomarańczy (a nawet suszonej skórki) nabiera świątecznego charakteru. To doskonały wybór po długim, jesiennym spacerze, gdy organizm potrzebuje ciepła i odrobiny regeneracji.
Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni
Czytaj więcej