Mięso wolne od antybiotyków i chemii. Idealne na niedzielny obiad
Wielu nie wyobraża sobie, aby na polskich stołach nie pojawiało się mięso. Drób, wieprzowina czy wołowina to uwielbiane w kraju pewniaki. Zmienia się jednak świadomość kulinarna i coraz więcej osób chce spróbować mniej popularnych rodzajów mięsa, licząc między innymi na to, że będą one zdrowsze. Interesującym wyborem może się dla nich okazać cielęcina.

- 57 proc. Polaków regularnie spożywa mięso, głównie drób, wieprzowinę i wołowinę
- Cielęcina wyróżnia się niską kalorycznością i łatwiejszą przyswajalnością w porównaniu z wieprzowiną i wołowiną
- Mięso cielęce jest bogate w witaminy z grupy B, cynk, fosfor, potas i żelazo
- Cielęcina jest polecana jako lekkostrawny produkt dla dzieci, seniorów i sportowców
Aż 57 proc. Polaków deklaruje, że mięso jest stałym elementem ich diety - wynika z badania SW Research dla Związku Polskie Mięso. Największą popularnością cieszy się drób, spożywany przez 91 proc. ankietowanych. Podium uzupełniają wieprzowina (78 proc.) oraz wołowina (53 proc.).
Dlaczego cielęcina to dobry wybór dla zdrowia?
W czołówce próżno szukać cielęciny. A szkoda, bo na tle liderów wyróżnia ją kilka pozytywnych cech. W zestawieniu z wieprzowiną uwagę przykuwa różnica w kaloryczności. Surowa łopatka cielęca to niewiele ponad 130 kcal na 100 gramów, podczas gdy w łopatce wieprzowej wartość ta przekracza 200 kcal. Struktura mięsa i niska zawartość tłuszczu również działają na plus i odpowiadają za łatwiejszą przyswajalność.
Delikatna cielęcina często wygrywa także w porównaniu z bardziej zwartą wołowiną. Także w rywalizacji z drobiem nie wypada źle pod względem wartości energetycznej, a przy tym ma ciekawszy smak i cenne mikroelementy.
ZOBACZ: Najgorsze owoce dla zdrowia. Wystarczy kilka porcji, aby zaszkodzić sercu
Warto zwrócić uwagę na jej wartości odżywcze. Przede wszystkim cielęcina to cenne źródło witamin z grupy B. Kobalamina (B12) wzmacnia układ nerwowy i wspiera produkcję czerwonych krwinek. Niacyna (B3), wraz z ryboflawiną (B2) i tiaminą (B1), korzystnie wpływa na metabolizm i skórę. Mięso dostarcza także dawki cynku, fosforu, potasu oraz żelaza, co wspomaga mięśnie, układ krwionośny i kostny.
Cielęcina zawiera również dużo pełnowartościowego białka. Wspomniana lekkostrawność i przyswajalność sprawiają, że jest polecana dzieciom, seniorom, sportowcom oraz osobom chorym lub wracającym do zdrowia.
Zdrowe mięso bez "chemii"
Mięso dostępne na polskim rynku podlega surowym przepisom Unii Europejskiej i jest regularnie kontrolowane pod kątem obecności substancji niepożądanych. Cielęcina pochodząca ze sprawdzonych, legalnych źródeł spełnia te standardy i nie zawiera szkodliwych dodatków.
ZOBACZ: To mięso zwiększa ryzyko zawału u seniorów. Króluje na polskich stołach
Dodatkowo cielęta są w dużej mierze karmione mlekiem matki, a to wpływa na jakość mięsa i jego delikatny smak. Warto jednak zawsze zwracać uwagę na pochodzenie produktu i wybierać mięso ze sprawdzonych punktów.
Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni
Czytaj więcej