Biały nalot na czekoladzie. Eksperci tłumaczą, czy jest bezpieczny
Biały nalot na czekoladzie wynika ze zjawisk określanych jako fat bloom lub sugar bloom. Matowy nalot może budzić niepokój. Czy taka czekolada jest bezpieczna do spożycia i co zrobić, by go uniknąć?

- Biały nalot na czekoladzie to zjawisko zwane fat bloom lub sugar bloom, nie oznacza ono zepsucia
- Wyjaśniamy z czego wynika fat bloom
- Z artykułu dowiesz się również. kiedy pojawia się sugar bloom
- Biały nalot nie wpływa na bezpieczeństwo spożycia, ale zmienia teksturę i smak czekolady
- Sprawdź, co zrobić, by go uniknąć
Eksperci uspokajają, że nieapetyczny wygląd czekolady nie zawsze świadczy o jej jakości czy świeżości, ale może wiele powiedzieć o sposobie przechowywania. Warto wiedzieć, skąd bierze się ten efekt i jak mu zapobiegać.
Czym właściwie jest biały nalot?
Biały nalot na czekoladzie może mieć dwa główne źródła:
- fat bloom - czyli migracje tłuszczów
- sugar bloom - kryształki cukru na powierzchni.
ZOBACZ: Ogórki kiszone mogą się popsuć bardzo szybko. Wszystko przez niewinny błąd
Według eksperta kulinarnego Michaela Laiskonisa z Instytutu Kucharskiego (Institute of Culinary Education) to "najczęstsza wada gotowych kawałków czekolady". W przypadku tłuszczowego nalotu czekolada była wystawiona na zbyt wysoką temperaturę lub nie została właściwie zahartowana, co powoduje, że masło kakaowe oddziela się i krystalizuje na powierzchni.
Natomiast nalot cukrowy pojawia się w warunkach wysokiej wilgotności. Cukier wchłania wilgoć, rozpuszcza się, a następnie ponownie krystalizuje.
Czy taka czekolada jest bezpieczna?
Odpowiedź brzmi: tak. Nalot nie czyni czekolady niezdatną do spożycia, podkreśla Canadian Food Inspection Agency w swojej publikacji. Zmienia się jednak tekstura i smak - czekolada może być bardziej krucha, mniej chrupiąca, a jej struktura może przypominać ziarnistą lub woskową.
ZOBACZ: Owoc długowieczności w sklepach. Może realnie spowolnić proces starzenia
To wynik niestabilnej struktury tłuszczowej lub krystalizacji cukru. W praktyce oznacza to, że choć nadal można ją spożywać, aby osiągnąć najlepsze wrażenia smakowe, warto unikać znacznie zabielonych kawałków.
Jak odpowiednio przechowywać czekoladę?
Kluczem do zachowania wyglądu oraz odpowiedniej jakości czekolady jest jej właściwe przechowywanie. Zaleca się utrzymywanie stałej, chłodnej (optymalnie ok. 15-18 st. C.) i suchej przestrzeni, z dala od światła oraz silnych zapachów. Trzymanie czekolady w lodówce nie zawsze jest dobrym pomysłem, ponieważ po jej wyjęciu może skraplać się wilgoć.
Jeśli na czekoladzie pojawi się biały nalot, można ją spokojnie wykorzystać, np. do rozpuszczenia i użycia w piekarniku lub jako polewę do deseru, ponieważ po stopieniu struktura tłuszczowa się wyrównuje.
Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni
Czytaj więcej