Powinieneś to robić kilka razy dziennie. Organizm ci podziękuje
Czasem naprawdę nie trzeba wiele, by bardzo przysłużyć się swojemu zdrowiu. Regularnie wykonywana prosta czynność może okazać się zbawienna. Szczególnie w sezonie rosnącej liczby zarażeń grypą czy koronawirusem. Chodzi o mycie rąk. Jak często należy to robić?
O zwrócenie szczególnej uwagi na mycie rąk apelują najważniejsze organizacje, zwłaszcza zdrowotne i humanitarne. Liczby są przerażające. UNICEF podaje szacunki, wedle których rocznie 1,4 miliona osób, w tym niemal 400 000 dzieci, umiera z powodu chorób, którym podstawowe środki higieniczne mogłyby zapobiec. Chodzi tu na przykład o biegunki i infekcje dróg oddechowych.
Mycie rąk. Dlaczego jest tak ważne?
Eksperci przypominają - ludzie, często nieświadomie, dotykają rękami swoich ust, nosa i oczu. W ten sposób przenoszą drobnoustroje, które mogą stanowić śmiertelne niebezpieczeństwo dla organizmu. Niepożądani "goście" potrafią za pośrednictwem dłoni trafiać do naszych posiłków, a także przenosić się na powierzchnie, z którymi mają kontakt inni.
ZOBACZ: Jedna z głównych przyczyn śmierci Polaków. Objawy można zobaczyć na twarzy
Nic więc dziwnego, że tak podkreślana jest rola regularnego mycia rąk. Mydło i woda skutecznie eliminują nieprzyjazne patogeny.
Amerykańskie Centrum ds. Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) podaje dane, które wskazują na konieczność zachowania odpowiedniej higieny rąk. Obniża ona liczbę osób cierpiących na biegunkę o 23-40 proc.
Ogranicza też o 16-21 proc. grono chorych na choroby układu oddechowego. Ponadto znacząco (nawet o 57 proc.) redukuje liczbę nieobecności dzieci w szkole w wyniku chorób jelitowo-żołądkowych.
Kiedy należy myć ręce?
Eksperci wskazują, jak często należy umyć ręce. Na portalu pacjent.gov.pl podkreśla się, że trzeba to robić:
- gdy wróci się do domu,
- po skorzystaniu z toalety,
- jeśli kichaliśmy, kaszleliśmy lub wydmuchiwaliśmy nos,
- w następstwie kontaktu z pieluszką dziecka,
- po zakończeniu zabawy ze zwierzakiem,
- gdy sprzątało się po zwierzęciu albo dotykało jego zabawek, misek czy kuwety,
- po opuszczeniu szpitala, przychodni, apteki i innych miejsc tego typu,
- jeśli wynosiło się śmieci,
- po tym, jak dotykało się pieniędzy,
- gdy podróżowało się środkami transportu zbiorowego.
Niebagatelne znaczenie ma również zadbanie o higienę rąk podczas pracy w kuchni. Po kontakcie z surowym mięsem czy jajami, a także przed przygotowaniem posiłku, spożywaniem go lub karmieniem, konieczne jest mycie dłoni. Powinniśmy to robić także po bezpośrednim kontakcie z osobą chorą oraz z dziećmi.
Poprawne mycie rąk
Jak należy myć ręce? Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by trwało to około 30 sekund. Należy zmoczyć dłonie wodą i nabrać tyle mydła, by pokryć nim całą mytą powierzchnię ciała.
ZOBACZ: Czujesz dziwny posmak w ustach? Może to zwiastować groźną chorobę
Środek higieniczny trzeba dokładnie rozprowadzić, nie można zapominać o przestrzeni między palcami i grzbietach dłoni. Po wszystkim powinno się przepłukać ręce wodą i osuszyć.
W ten prosty sposób, robiąc to odpowiednio często i dokładnie, możemy pozbyć się większości wirusów, bakterii czy jaj pasożytów.
Czytaj więcej