Podpowiadamy jak przygotować zupę nic. Bardzo proste i szybkie

Porady
Podpowiadamy jak przygotować zupę nic. Bardzo proste i szybkie
Freepik
Jak przygotować zupę nic? To proste!

Chyba każdy lubi od czasu do czasu przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Jedną z kultowych potraw, znaną przez większość osób, jest zupa nic. Charakteryzuje się m.in. łagodnym, delikatnie kremowym smakiem i unoszący się nad talerzem aromat wanilii oraz cynamonu.

Przygotowanie zupy nic jest dziecinnie proste i nie wymaga dużo czasu. Potrawa świetnie sprawdzi się jako pomysł na ciepłe śniadanie. Będzie niezastąpiona w chłodne poranki - pozwoli błyskawicznie rozgrzać organizm i zapewni energię do pracy czy nauki. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować ją w charakterze pysznego i, co ważne, zdrowego deseru.

Zupa nic - co to jest?

Zupa nic to tradycyjna zupa mleczna. Jest jednak od niej bardziej gęsta. Podaje się ją z tzw. nicami, czyli kluskami z piany z ubitych białek. Można też podawać ją z ryżem posypanym cukrem i cynamonem.

 

Danie było niezwykle popularne już w XIX wieku. Przepis zawdzięczamy hrabinie Aleksandrze Potockiej, mieszkającej w pałacu w Wilanowie. Arystokratka bardzo ceniła sobie rodzime, nieskomplikowane potrawy i chętnie serwowała je gościom przybywającym do jej rezydencji.

 

Przypuszcza się jednak, że inspiracją dla zupy nic był francuski przysmak zwany potocznie "pływającymi wyspami". Hrabina jednak nieco zmodyfikowała i uprościła jego recepturę.

 

ZOBACZ: Jak przygotować idealne ciasto jogurtowe ze śliwkami? Ten przepis to hit

 

Przepis na zupę nic przetrwał do dziś - w niezmodyfikowanej formie. Jest znany w całej Polsce, chociaż oficjalnie, na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa uchodzi za przysmak przyrządzany na terenie województwa zachodniopomorskiego i serwowany z okazji niektórych świąt, np. Bożego Ciała. Tak czy inaczej z pewnością warto go wypróbować.

Przepis na zupę nic - potrzebne są tylko podstawowe składniki

Co jest potrzebne do przygotowania zupy nic? Niewiele, bo tylko 3 składniki plus przyprawy. Z reguły wszystkie z nich zawsze są w domowej spiżarni, więc danie można przyrządzić dosłownie w każdej chwili. 

 

Wszystko, co jest potrzebne na zupę nic, to:

  •       1 litr mleka
  •       3 jajka
  •       15 dag cukru pudru
  •       1/2 laski wanilii
  •       1/2 łyżeczki cynamonu
  •       szczypta soli

Jak ugotować zupę nic? Poradnik krok po kroku

Po zapoznaniu się z listą składników na zupę nic, czas dowiedzieć się, jak ją przygotować krok po kroku. Czynność jest bardzo prosta i zajmie mniej niż 20 minut.

  •       Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek.
  •       Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp 10 dag cukru pudru i dokładnie rozprowadź go w masie. Dodaj cynamon i delikatnie zamieszaj całość.
  •       Zagotuj mleko z wanilią. Kiedy będzie gorące, wyjmij wanilię i łyżką nakładaj pianę z białek, aby powstały kluski. Gotuj przez dwie minuty, a następnie odwróć i gotuj jeszcze przez chwilę. Pianki wyjmij na głębokie talerze.
  •       Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem pudrem. Powoli, cienkim strumieniem wlej masę do gorącego mleka, nieustannie je mieszając trzepaczką do chwili, aż zupa zgęstnieje.
  •       Przygotowaną, gorącą zupą zalej pianki i podaj do stołu. Danie możesz udekorować szczyptą cynamonu.

ZOBACZ: Jakie mleko jest najzdrowsze? Warto zwrócić uwagę przed wyborem

 

Podpowiadamy, że zupę nic można podawać nie tylko na ciepło. Wspaniale smakuje również jako deser na zimno.

 

Niby nic, a takie pyszne - to słowa, które w stu procentach oddają smak i charakter zupy nic. I chociaż obecnie, w natłoku rozmaitych wykwintnych dań, powoli odchodzi ona w zapomnienie, czasem po prostu warto sięgnąć do starych, sprawdzonych przepisów. To najlepszy sposób na to, aby na chwilę cofnąć się w czasie do lat beztroskiego dzieciństwa. Albo po prostu wypróbować nową potrawę.

red / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie