Kultowa szarlotka Ewy Wachowicz. Ten przepis zachwyci gości
Szarlotka to bez wątpienia jeden z tych smaków dzieciństwa, które pozostają w pamięci na całe życie. Piekła ją mama, babcia albo ciocia, za każdym razem rozpieszczając twoje podniebienie. Dziś przychodzi kolej na ciebie. Nawet jeśli nie po drodze jest ci z kulinariami, wypróbuj przepis na szarlotkę Ewy Wachowicz. Jest bardzo prosty, a efekt podbije serce i podniebienie każdego.
Zamierzasz zaprosić przyjaciół na słodkie popołudnie? A może zastanawiasz się, co podać w charakterze deseru na niedzielny obiad, na którym będziesz gościć bliskich? Kiedy w twojej głowie pojawia się milion pomysłów na wymyślne desery, pojawia się ona i deklasuje wszystkie inne ciasta. Szarlotka Ewy Wachowicz zachwyci nawet najbardziej wybrednych miłośników słodkości.
Szarlotka Ewy Wachowicz. Czy jest trudna do zrobienia?
Łatwo powiedzieć, trudniej wykonać? Nic z tych rzeczy. W końcu najlepsze są te przepisy, które są najprostsze. Dlatego, nawet jeśli nie masz kulinarnych zdolności, nie musisz się obawiać. Szarlotka Ewy Wachowicz z pewnością wyjdzie na piątkę z plusem.
Klucz tkwi w idealnym połączeniu trzech warstw: cista, nadzienia jabłkowego i kolejnej warstwy - kruszonki. Dzięki nim ciasto będzie smakować i kusić wyglądem.
Składniki na szarlotkę według przepisu Ewy Wachowicz
Najpierw przygotuj składniki – oczywiście w odpowiedniej ilości. Do upieczenia szarlotki Ewy Wachowicz potrzebne są:
- 500 g mąki,
-
300 g masła,
-
2 jajka,
-
2 łyżki pasty waniliowej,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
3/4 szklanki cukru pudru,
-
Szczypta soli.
Do tego dochodzą składniki na nadzienie jabłkowe, czyli:
- 2,5 kg jabłek – najlepiej kwaśnych,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- Sok z połówki cytryny.
Jak zrobić spód na szarlotkę?
Przygotuj stolnicę oraz nóż. Przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj oba składniki. Następnie dodaj cukier oraz masło - pokrojone na kawałki i zimne.
ZOBACZ: Polski sernik najlepszy na świecie. Rywale pozostali daleko w tyle
Teraz czas przesiekać wszystkie produkty. Kiedy już to zrobisz, usyp z mąki i pozostałych składników kopczyk. Zrób w nim zagłębienie i wbij w nie jajka oraz dodaj pastę waniliową i szczyptę soli. Teraz możesz energicznie zagnieść ciasto, ale nie pracuj nad nim zbyt długo, ponieważ stanie się rzadkie i będzie kleić się do dłoni.
Nadzienie do szarlotki Ewy Wachowicz - poznaj tajemniczy składnik
Wyrobione ciasto podziel na dwie nierówne części. Mniejszą włóż do zamrażalnika, a większą do lodówki. W czasie, kiedy ciasto będzie się schładzać, możesz przygotować jabłka. Jak zrobić nadzienie do szarlotki Ewy Wachowicz? Bardzo łatwo.
Obierz owoce i zetrzyj je na tarce – oczywiście bez gniazd nasiennych. Możesz też pokroić jabłka w kostkę – jak wolisz. Przełóż je do garnka, dodaj cynamon oraz sok z cytryny i gotuj na małym ogniu, dopóki nie będą miękkie. Następnie odstaw garnek, aby owoce mogły wystygnąć.
Jak długo piecze się szarlotkę?
Czas powrócić do ciasta. Wyjmij je z lodówki i rozwałkuj na cienki placek, którym następnie wyłożysz tortownicę. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut. Następnie na spód nałóż jabłkowe nadzienie. Z ciasta z zamrażarki przygotuj kruszonkę - w tym celu możesz zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Całość piecz w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 45 minut.
Gotową szarlotkę Ewy Wachowicz możesz udekorować cukrem pudrem. Później pozostanie już tylko pokrojenie ciasta na kawałki i delektowanie się jego wyjątkowym aromatem. Smacznego!
Czytaj więcej