Francuska bagietka wpisana na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kultury UNESCO

Świat
Francuska bagietka wpisana na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kultury UNESCO
Pixabay
Bagietka to jeden z symboli Francji

"250 gramów magii i doskonałości" - tak mówił o niej prezydent Macron. Francuska bagietka została wpisana na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO. Wcześniej pokonała w wyścigu dachy Paryża i festiwal wina w Arbois.

Mąka, woda, sól i zakwas - to składa się na słynną bagietkę. Każdego roku wypieka się ich we Francji ponad sześć miliardów. Francuska branża piekarnicza przeżywa jednak trudny moment. Ubywa około 400 piekarni rzemieślniczych rocznie, od 1970 roku ich liczba spadła z 55 tys. do 35 tys. 

 

ZOBACZ: Francuscy piekarze chcą wpisania bagietki na listę UNESCO


Francuscy piekarze od lat zabiegali o rejestrację bagietki jako niematerialnego dziedzictwa. W 2018 roku prezes Narodowej Konfederacji Francuskich Piekarni i Cukierni Dominique Anract, zaniepokojony spadkiem jakości pieczywa i łamaniem tradycyjnych receptur, spotkał się w tej sprawie z Emmanuelem Macronem.

 

- Bagietki nam zazdroszczą na całym świecie. Trzeba ją zachować i wiedzieć, jak zrobić, i z tego powodu trzeba ją zarejestrować jako nasze dziedzictwo - mówił wówczas francuski prezydent.

 

Francja złożyła wniosek o wpis bagietki na listę UNESCO na początku 2021 roku. Wcześniej bagietka pokonała innych francuskich kandydatów: cynkowe dachy Paryża i festiwal wina w Arbois

 

 

"To uznanie dla społeczności rzemieślniczych piekarzy" - skomentował ten sukces Dominique Anract. 

Historia bagietki

Niektórzy twierdzą, że charakterystyczny wypiek pojawił się już w XVIII wieku, inni, że dopiero wprowadzenie pieców parowych w latach 30. XIX wieku upowszechniło to, co dziś znamy jako bagietkę. Jedna z opowieści głosi, że bagietka zawdzięcza swój kształt Napoleonowi Bonaparte, który kazał wypiekać cienki chleb, aby był łatwiejszy do przenoszenia przez żołnierzy. Inna legenda łączy bagietki z budową paryskiego metra pod koniec XIX wieku. Bagietki łatwiej było połamać i podzielić, unikając kłótni między pracownikami i konieczności używania noży. 

 

ZOBACZ: Francja. Naukowcy po 500 latach odszyfrowali list cesarza Karola V


Bagietka otrzymała swoją oficjalną nazwę dopiero w 1920 roku, kiedy prawo określiło jej minimalną wagę (80 gramów) i maksymalną długość (40 centymetrów). Początkowo była uważana za produkt luksusowy, zyskała popularność w okresie międzywojennym, a dziś jest jednym z symboli Francji.

 

Co roku w tym kraju odbywają się konkursy na najlepszą bagietkę. 

adn/dk / Polsatnews.pl / AFP
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie