Główny Inspektorat Sanitarny: alergen w partii pierników z nadzieniem
Polska
Spożycie produktu przez osoby uczulone na migdały może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek o stwierdzeniu obecności alergenu - białka migdałowego w jednej partii pierników z nadzieniem. Osoby uczulone na migdały nie powinny ich spożywać.
Chodzi o produkt "Pierniki z nadzieniem kremowym orzech laskowy", o numerze partii L1293147A i dacie trwałości 07.2022. Producentem jest Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., ul. Żółkiewskiego 34, 87-100 Toruń.
Możliwa reakcja alergiczna
GIS podał, że producent podjął decyzje o wycofaniu kwestionowanego produktu od odbiorców. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują ten proces.
ZOBACZ: GIS ostrzega: salmonella w roladkach z kurczaka
Spożycie produktu przez osoby uczulone na migdały może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Czytaj więcej