GIS ostrzega przed używaniem łyżki do serwowania. "Do żywności migrują szkodliwe substancje"
Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, poinformował w piątek o migracji szkodliwych substancji z łyżki do serwowania potraw.

GIS podał, że na podstawie badań przeprowadzonych przez inspekcję sanitarną stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych, z badanych próbek łyżki do jedzenia.
ZOBACZ: Pfizer informuje, że jego nowy lek chroni przed ciężkim przebiegiem COVID-19 w 89 proc.
Chodzi o produkt "Łyżka do serwowania FLORINA ONYX", numer partii A19-210, kod kreskowy: 5902719587535. Dystrybutorem jest Florentyna Sp. z o. o., Korzkwy 31, 63-300 Pleszew
Firma wstrzymała sprzedaż produktu

Sanepid podał, że firma wstrzymała sprzedaż artykułu i zobowiązała się do niezwłocznego wysłania informacji do odbiorców o wstrzymaniu dalszej odsprzedaży. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Spożycie żywności zanieczyszczonej pierwszorzędowymi aminami aromatycznymi może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni
Czytaj więcej