USA. Menu na Marsa? Drukowane steki w 3D i owady

Świat
USA. Menu na Marsa? Drukowane steki w 3D i owady
PAP/EPA/Bill Ingalls/NASA HANDOUT
Dotąd NASA uprawiała w kosmosie rośliny liściaste, rzodkiewki i paprykę

NASA wybrała 18 spośród ponad 100 firm, które dostarczą żywność dla uczestników misji Deep Space na Marsa. W menu znajdą się m.in. steki drukowane w 3D i owady - poinformowała w piątek agencja UPI.

Amerykańska agencja kosmiczna przeznacza 500 tys. dolarów na „dobre pomysły żywieniowe realizowane w kosmosie”. Zgłaszane do konkursu koncepcje nie musiały być w pełni rozwinięte. Mimo sceptycyzmu niektórych oceniających zdecydowano „promować kosmiczne innowacje” – wyjaśnił kierownik projektu NASA ds. hodowli roślin używanych w kosmosie, Ralph Fritsche.

Space Food

Jak dotąd NASA uprawiała w kosmosie rośliny liściaste, rzodkiewki i paprykę – przypomniał Fritsche. Teraz czas serwować astronautom algi, glony, grzyby, białko owadów i steki wydrukowane w 3D, oferowane przez Mission: Space Food.

 

W konkursie nagrodzono firmę Astro Gastronomy z San Francisco, która będzie odwadniać szybko rosnące algi, tworząc „chrupiące przekąski zmieszane z orzechami (…)". Odessanie wody i późniejsze nawodnienie odbywa się bez utraty składników odżywczych i pozwala zachować walory smakowe produktu nawet przez pięć lat.

 

ZOBACZ: NASA potwierdza: krater Jezero faktycznie był jeziorem

Mięso z owadów

Uznanie jury zdobyła też Deep Space Entomoculture z Somerville w Massachusetts planująca wykorzystać do pozyskiwania większych ilości mięsa z komórki owadów, które łatwiej przystosowują się do wzrostu w kosmosie.

 

ZOBACZ: NASA buduje LunaNet. Internet i nawigacja pojawią się na Księżycu

 

Ponadto dostrzeżono produkt Space Bread z Hawthorne na Florydzie, czyli torbę umożliwiającą astronautom przechowywanie i pieczenie wszystkich składników chleba w celu uzyskania „gotowej do spożycia bułki drożdżowej”.

 

„Różnorodność jest bardzo ważna podczas długiej podróży kosmicznej, więc wszystko, co dodaje posiłkowi różnorodności, jest dużym plusem” – skomentował rozstrzygnięcie konkursu Ralph Fritsche.

mad/PAP
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie