Niebezpieczne bakterie w parówkach. GIS wycofuje produkt

Polska
Niebezpieczne bakterie w parówkach. GIS wycofuje produkt
gis.gov.pl
Spożycie zanieczyszczonej żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed bakteriami listerii w jednej partii parówek z szynki 250 g "Pikok Pure". Spożycie żywności może doprowadzić do choroby zwanej listeriozą. Inspektor nakazał wycofanie partii ze sklepów Lidl, a zakład produkcyjny spółki Sokołów uruchomił procedurę wycofania z rynku.

Partia jest dystrybuowana przez sieć sklepów "Lidl" w Polsce a została wyprodukowana przez Sokołów SA oddział w Czyżewie z terminem przydatności do spożycia do 4 maja 2021.

 

Numer tej partii parówek to 11031, numer serii: C 10349134, a weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001 - podał GIS.

 

ZOBACZ: GIS wycofuje przybory kuchenne z popularnej sieci. Ich używanie może być szkodliwe dla zdrowia

 

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności wydano ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej

 

"Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" - przypomina i ostrzega GIS.

Produkt wycofywany

Po niezwłocznym powiadomieniu producenta, zakład uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku. "Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania" - zapewnił Inspektor, a sama firma poinformowała odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii w/w wyrobu.

 

Główny Inspektor Sanitarny zaleca, by nie spożywać produktu "PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g" oznaczonego wskazanym w komunikacie numerem partii i terminem przydatności do spożycia.

 

"W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - apeluje GIS w ostrzeżeniu.

Niebezpieczna choroba

GIS ostrzega, że choć u osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia, to listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.

 

"U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka" - czytamy.

 

ZOBACZ: Olej niebezpieczny dla zdrowia. GIS ostrzega przed spożywaniem

 

Z kolei u osób starszych oraz tych z obniżoną odpornością może dojść do zapalenia opon mózgowych, zapalenia mózgu i sepsy.

bas/PAP/Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie