Tłusty Czwartek to nie tylko pączki. Sprawdź regionalne specjały

Polska
Tłusty Czwartek to nie tylko pączki. Sprawdź regionalne specjały
pixabay/ zdjęcie ilustracyjne
Faworki to jedna z wielu słodkich przekąsek spożywana w Tłusty Czwartek

Purcle, amoniaczki, całuski pszczelowolskie to smakołyki z listy regionalnych produktów dostępnych na portalu DANE.gov.pl. Jeśli "zwykłe" pączki wam się przejadły, przed Tłustym Czwartkiem można poszukać słodkiej alternatywy -  zachęca resort cyfryzacji.

Jak wskazuje Ministerstwo Cyfryzacji w środowym komunikacie, listę regionalnych specjałów na www.dane.gov.pl można przeszukiwać według województw lub kategorii, np. "wyroby piekarnicze i cukiernicze".

 

Grochowinki kociewskie to - jak czytamy - przysmak z Pomorza. Nazwę wzięły od tego, że po usmażeniu przypominają wysuszone strąki grochu lub fasoli. "Ponoć różnią się od tradycyjnych faworków. Są od nich bardziej chrupiące i lekko drożdżowe w smaku" - napisano.

 

 

Śląski chrustek, który na liście produktów tradycyjnych jest od 2011 r., wyglądem przypomina z kolei tradycyjne faworki. A purcle kaszubskie - na liście od 2008 r. - to pulchne okrągłe pączki o brązowej skórce z kremowym wnętrzem.

 

 

ZOBACZ: Nie tylko pierogi i kiełbasa. Amerykański serial o polskiej kuchni

 

Pączki ze słoniną

 

Przed laty, jak zaznaczył MC, w Polsce objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Ciasteczkami m.in. ze skwarek nadal "szczycą się województwa opolskie i łódzkie". W Opolskiem to ciastka ze szpyrek, a w Łódzkiem - słoninki. Na liście specjałów znajdują się też m.in.: smalcówki (ciastka kręcone z maszynki (woj. lubuskie), amoniaczki - ciasteczka na niedzielę (woj. kujawsko-pomorskie), całuski pszczelowolskie (woj. lubelskie), czy drobne ciasteczka cieszyńskie (woj. śląskie).

 

 

 

Kretowina i Piękny Jaś

 

"Jeśli na jedzenie ciastek szkoda Wam energii, Waszej uwadze polecamy Kretowinę, czyli ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym - przysmak z woj. opolskiego oraz tort z fasoli Piękny Jaś - spécialité de la maison z Podkarpacia" - wskazał resort. Jest też Jeż z woj. opolskiego, czyli ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki, albo tort chlebowy z Korniakowa (woj. podkarpackie).

 

Na liście DANE.gov.pl - jak podał resort cyfryzacji - znajduje się w sumie ponad 1800 potraw z różnych zakątków kraju i z różnych kategorii. Są np. sery i inne produkty mleczne, ryby, miody, napoje, oleje.

ac/ PAP

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze