Polscy naukowcy mają nowy dodatek do batonów. Nie uwierzysz jaki
- Dzięki wysokiej wartości odżywczej i zawartości składników biologicznie aktywnych to idealne rozwiązanie dla osób uprawiających sport - powiedziała "Portalowi Spożywczemu" dr inż. Joanna Tkaczewska. Polscy naukowcy pod jej kierownictwem opracowali baton energetyczny z dodatkiem karpia. W jego skład wchodzą także daktyle, orzechy i nasiona oraz hydrolizat białkowy - również z karpia.
Jak podaje portalspozywczy.pl projekt przynosi obiecujące wyniki, niewykluczone więc, że przekąska będzie stosowana przez reprezentantów Polski na zbliżających się igrzyskach olimpijskich.
- Z uwagi na fakt, że mięso karpia jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, wapnia, aminokwasów rozgałęzionych i antyoksydacyjnych bioaktywnych peptydów stało się jasne, że to może być element wsparcia dla ludzi aktywnych - tłumaczy dr inż. Tkaczewska.
ZOBACZ: Niebezpieczny pestycyd w kaszy gryczanej. Lidl już wycofał ją ze sprzedaży
Trwają testy
Przekąska charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów, będących podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni i pozwalających utrzymać stały poziom glukozy we krwi przed rozpoczęciem aktywności fizycznej, a także oszczędzić rezerwy glikogenu znajdujące się w wątrobie i mięśniach. Dodatkowo proteiny z mięsa karpia korzystnie wpływają na szybszą syntezę nowych białek, w szczególności w przypadku treningów trwających do 45 minut.
ZOBACZ: Prokuratura sprawdza, czy przerabiano daty ważności na produktach mleczarskich
Teraz nowy produkt testują sportowcy, m.in. z Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie.
Czytaj więcej
Komentarze