Egzotyczna ryba znaleziona w Bałtyku. Jej wnętrzności są trujące

Polska
Egzotyczna ryba znaleziona w Bałtyku. Jej wnętrzności są trujące
Dr Katarzyna Nadolna-Ałtyn
Samogłów nie nadaje się do jedzenia, jego wnętrzności są trujące.

Jest spłaszczona, nie ma łusek, pływa bardzo powoli, często na boku. Dorosły osobnik może osiągać długość trzech metrów. Mowa o samogłowie, największej rybie kostnoszkieletowej. Osobnika tego gatunku znaleziono w Morzu Bałtyckim. To pierwszy taki przypadek od 2014 roku.

Ryba wpadła w poniedziałek w sieci łososiowe. Samogłów ten mierzył zaledwie kilkadziesiąt centymetrów. Dorosłe osobniki osiągają do trzech metrów.

 

- To są olbrzymy, które mogą ważyć ponad dwie tony - powiedział polsatnews.pl Bartłomiej Arciszewski ze Stacji Morskiej im. Profesora Krzysztofa Skóry w Helu.

 

Jak podkreślił, to "dość niezwykła sprawa, że znalazł się w Bałtyku". Ostatni taki przypadek miał bowiem miejsce w 2014 roku. 

 

- Jego pojawienie się jest jakąś ciekawostką dlatego, że to nie jest to gatunek, dla którego Bałtyk jest miejscem do życia - dodał. Jak wyjaśnił, ryba ta pływa na ciepłych i umiarkowanych wodach, jednak rzadko kiedy przedostaje się dalej, niż do cieśnin duńskich.

 

ZOBACZ TEŻ: Setki kg śniętych ryb, martwe bobry i nieżywy borsuk. Znamy przyczynę pomoru w rzece Huczwie

 

"Przynoszą nowe choroby i pasożyty" 

 

Arciszewski podkreślił, że "tego typu wizyty niosą ze sobą konsekwencje". - Dla samych osobników, które wpływają na nasze morze, one są niedobre przez zbyt dużą różnicę temperatur i zasolenia między Bałtykiem a Atlantykiem. Takie osobniki będą ginąć - mówił.

 

Jak dodał, tacy goście "przynoszą do naszego morza nowe pasożyty i choroby, którymi są nosicielami".

 

Arciszewski zauważył, że Bałtyk się "stosunkowo szybko ociepla". - Będzie ocieplał się dalej i to w większym tempie niż oceany i szybciej poczujemy tego skutki, natomiast czy będzie to miało skutek w zmianie charakteru migracji różnych gatunków? Na pewno tak, ale czy ten konkretny osobnik jest efektem takich zmian, ciężko wyrokować - mówił polsatnews.pl.

 

Ryba ta nie nadaje się do jedzenia, a jej wnętrzności są trujące. W Azji jego twarda jak u rekina skóra wykorzystywana jest do produkcji wyrobów galanteryjnych.

zdr/ml/ polsatnews.pl

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze