Aresztowano kłusownika, który zgromadził kły lub części kłów 117 słoni

Świat
Aresztowano kłusownika, który zgromadził kły lub części kłów 117 słoni
Zdjęcie ilustracyjne, fot. Pixabay/sylvainmatez

Policja tanzańska aresztowała w Dar es-Salam od dawna poszukiwanego kłusownika, który zgromadził około 340 części kłów słoni i 75 całych kłów - podało w czwartek tanzańskie ministerstwo zasobów naturalnych. Kły pochodziły od 117 słoni.

Wraz z "szefem bandy" - dodaje komunikat - ujęto jego siedmiu wspólników. Polowali oni na będące pod ścisłą ochroną zwierzęta nie tylko na terenie Tanzanii, ale także w pobliskim Mozambiku.

 

Minister zasobów naturalnych Tanzanii Hamisi Kigwangalia ogłosił, że państwo daje miesiąc wszystkim osobom będącym w posiadaniu kłów słoni na ich złożenie w odpowiednich urzędach państwowych. Państwo gwarantuje tym osobom, że nie będą ścigane za kłusownictwo i nielegalne posiadanie kości słoniowej.

 

Od 2016 roku tanzańska policja zatrzymała około tysiąca kłusowników; niektórzy z nich byli uzbrojeni w broń wojskową. W lutym tego roku na 15 lat więzienia skazano Chińczyka Yanga Fenlana, zwanego "królem kości słoniowej", pod zarzutem prowadzenia skupu nielegalnie pozyskanej kości słoniowej. W latach 2000-2014 kupił od kłusowników 860 kłów słoni.

 

Największy od 25 lat spadek populacji słoni w Afryce

 

Nielegalny handel kością słoniową prosperuje dzięki wielkiemu zapotrzebowaniu rynku azjatyckiego i bliskowschodniego. Kość słoniowa jest na tamtejszych rynkach poszukiwana dla potrzeb medycyny tradycyjnej oraz do wyrobu biżuterii.

 

Kłusownicy dziesiątkują pogłowie słoni afrykańskich.

 

Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) w populacji słoni na kontynencie afrykańskim nastąpił największy spadek od 25 lat; na kontynencie jest obecnie 415 000 słoni, to jest o 111 000 mniej niż w poprzednim dziesięcioleciu. A masakra trwa i słoni ubywa w nieprawdopodobnym tempie: co roku ich liczba zmniejsza się o 30 000.

 

Tanzania jest krajem afrykańskim, w którym żyje najwięcej słoni, a zarazem krajem, w którym populacja tych zwierząt zmniejsza się najszybciej. Od 2009 do 2014 roku zmalała o 60 proc.

dc/ PAP

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze