Przepis na zdrowe święta: zamiast liczyć kalorie, wystarczy zachować umiar

Polska

- Zasiadając do wigilijnej kolacji nie liczmy kalorii, skupmy się na przyjemności obcowania z bliskimi. To da nam więcej szczęścia niż "katowanie się" dietą - mówiła na antenie Polsat News Justyna Mizera, dietetyk sportowy. - Umiar i aktywność fizyczna pomogą nam przetrwać te święta bez poczucia przejedzenia, zbędnych kalorii i wyrzutów sumienia - dodała.

Śledź na przystawkę, zupa grzybowa lub barszcz, a później kolejnych dziesięć wigilijnych potraw. Na deser makowiec, sernik lub kutia. A to dopiero wstęp do następnych dwóch dni, gdy zasiądziemy przy suto zastawionych stołach. W zdrowiu i dobrym samopoczuciu przetrwać Boże Narodzenie można dzięki zachowaniu kilku prostych zasad.

 

W wigilijnym natłoku obowiązków należy pamiętać o tym, że do wspólnego posiłku zasiadamy późnym popołudniem, dlatego w ciągu dnia dobrze jest zjeść lekkie posiłki. Może to być zupa lub zielony koktajl, które pobudzą nasz metabolizm, przygotują organizm do wieczornej uczty i trawienia ciężkostrawnych potraw takich jak: smażone ryby, krokiety i ciasta.

 

- Nie głódźmy się cały dzień, bo często powoduje to późniejszy ból brzucha, uczucie wzdęcia i problemy trawienne - podkreśliła Justyna Mizera. Dietetyk dodała, by w tym dniu nie zapominać o regularnym piciu wody, co przyspieszy przemianę materii.

 

Zachować rozsądek, wyjść na spacer

 

Podczas świąt nie liczmy kalorii. Dietetyczka zapewnia, że nie można przytyć przez dwa dni, nawet, jeśli przekroczymy nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Problem pojawia się wtedy, gdy świętowanie wydłuża się do Nowego Roku. W takim przypadku tygodniowa "laba" może spowodować przyrost tkanki tłuszczowej. 

 

- Nie ważmy się w tym czasie, ale też nie folgujmy sobie przesadnie. Kluczem do zdrowych świąt jest niepopadanie ze skrajności w skrajność - podkreśliła dietetyk. - Przyjemność obcowania z rodziną da więcej szczęścia niż "katowanie" się dietą, ale w czasie świąt znajdźmy również czas na aktywność fizyczną, taką jak choćby spacer czy wspólne gry - dodała.

 

Ksylitol zamiast cukru

 

Jeśli w ciągu roku przestrzega się diety, to zjedzenie dodatkowego kawałka ciasta nie będzie zagrożeniem dla smukłej sylwetki. Ciasta bożonarodzeniowe, choć kaloryczne, są też zdrowe: mak ma wiele mikroelementów, takich jak wapń oraz witamin: A, D, E i C. Podobnie sernik - bogaty w białko, czyli ważny budulec naszego organizmu. Jeśli przygotowujemy sernik, warto sięgnąć po twaróg półtłusty, a nie light. Ten drugi oprócz tego, że pozbawiony jest smaku, nie zawiera wszystkich wartościowych składników.

 

W ograniczaniu kaloryczności ciast pomogą słodziki, choć nie wszystkie nadają się do wypieków. Justyna Mizera poleciła ksylitol, czyli cukier brzozowy, jako zdrowszy zamiennik białego cukru.

 

ked/luq/ Polsat News

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze