Polskie produkty z łososi łączone z bakterią, która zabiła cztery osoby

Świat
Polskie produkty z łososi łączone z bakterią, która zabiła cztery osoby
Flickr/Pug50/CC BY 2.0

Tym, co łączy ofiary listeriozy, która zabiła cztery osoby w Danii, Niemczech i Francji, są produkty z łososi z polskiej fabryki - poinformował Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), nie podając nazwy producenta. Unijni urzędnicy wskutek braku danych nie mogą na razie z pewnością stwierdzić, czy do zanieczyszczenia doszło w tej fabryce, czy może w Norwegii, skąd dostarczono łososie.

Listerioza to choroba zakaźna wywoływana przez bakterie Listeria monocytogenes. Wywołuje m.in. zapalenie opon mózgowych i bezpłodność. Najczęściej chorują na nią noworodki, kobiety w ciąży, ludzie starsi i z obniżoną odpornością.

 

W sierpniu 2017 roku odnotowano pierwsze ognisko choroby w Danii. Kolejne - w październiku 2017 roku we Francji, i w maju 2018 roku w Niemczech.

 

W sumie do 8 października choroba zabiła w tych krajach cztery osoby. Jak podaje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, sprawy łączą marynowane i wędzone łososie z jednej z polskich przetwórni ryb. Znaleziono w nich te same szczepy bakterii Listeria monocytogenes, która była odpowiedzialna za chorobę.

 

EFSA nie podaje nazwy polskiej przetwórni. Dodaje też, że wskutek braku odpowiednich danych nie jest w stanie z pewnością stwierdzić, że do zanieczyszczenia potraw doszło akurat w fabryce.

 

Do czasu dostarczenia odpowiednich próbek przez norweskiego hodowcę ryb, które były przetwarzane w Polsce, nie można też wykluczyć, że do zakażenia doszło w Norwegii.

 

 

jm/dro/ polsatnews.pl

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze