Groźne bakterie w lodach z nadmorskich lodziarni. Wyniki kontroli zachodniopomorskiego sanepidu

Polska
Groźne bakterie w lodach z nadmorskich lodziarni. Wyniki kontroli zachodniopomorskiego sanepidu
pixabay.com/public domain

Aż jedna trzecia lodów z nadmorskich lodziarni jest skażona bakteriami z jelit - wykazały kontrole zachodniopomorskiego sanepidu. Od początku wakacji skontrolowano 130 punktów, w których sprzedawane są lody. Ośmiu właścicieli zapłaciło mandaty za nieporządek. Inspektorzy znaleźli np. wafle leżące na podłodze, czy przeterminowane polewy - podało RMF FM.

Sanepid skontrolował próbki lodów ze 130 punktów sprzedaży. Aż w 1/3 wykrył enterobakterie, które znajdują się w jelitach.

 

- Są one szczególnie niebezpieczne u osób z obniżoną odpornością, czy też u osób z chorobami układu pokarmowego. I tutaj mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe - powiedziała w rozmowie z RMF FM Małgorzata Kapłan z zachodniopomorskiego sanepidu.

 

Obecność enterobakterii w lodach może oznaczać, że właściciele lodziarni np. niedokładnie myją urządzenia do produkcji i przechowywania lodów.

 

Bakterie wykryto głównie w lodach z automatów.

 

RMF FM

paw/hlk/

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze