GIS ostrzega przed jajkami. Wykryto salmonellę

Polska
GIS ostrzega przed jajkami. Wykryto salmonellę
Pixabay.com
GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jajek

W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS poinformował o wykryciu bakterii Salmonella na skorupkach partii jajek. Spożycie jaj bez właściwej obróbki termicznej lub przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, chodzi o partię jaj "Świeże jaja ze ściółki", klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt. z minimalnej trwałości: 24 czerwca 2021 r., o kodzie na skorupkach: 2PL30251355 K1A. Producentem jest INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie, nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE.

 

ZOBACZ: Salmonella w sezamie. GIS uprzedza przed partią produktu

 

O sprawie poinformowano powiatowego lekarza weterynarii w Mińsku Mazowieckim, nadzorującego producenta kwestionowanych jaj, który podjął stosowne działania wyjaśniające. Zakład pakowania jaj INVEST MICHEL natychmiast po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.

Firma prosi o kontakt

GIS informuje, że zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności zarówno w procedurach higienicznych, jak i w badaniach laboratoryjnych. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

 

Firma INVEST MICHEL poinformowała, że zgodnie z polityką jakości firmy oraz w trosce o bezpieczeństwo zdrowotne swoich klientów, konsumenci, którzy kupili produkt z kwestionowanej partii produkcyjnej, proszeni są o kontakt z zakładem pakowania pod nr tel. 606-990-211. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (niezbędne do identyfikacji partii produktu), zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu.

 

ZOBACZ: Czechy. Mięso z Polski zawierało salmonellę. Zutylizują 1,5 tony

 

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

 

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami są na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2.

prz / PAP
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie