Herbata i czekolada receptą na lepsze ciśnienie. Naukowcy nie mają wątpliwości

Ciekawostki
Herbata i czekolada receptą na lepsze ciśnienie. Naukowcy nie mają wątpliwości
Pixabay
Te produkty pomagają utrzymać dobre ciśnienie

Czy filiżanka herbaty i kostka gorzkiej czekolady mogą mieć coś wspólnego z leczeniem nadciśnienia? Coraz więcej wskazuje na to, że tak. Najnowsze analizy przeprowadzone przez naukowców z University of Surrey pokazują, że niektóre naturalne związki zawarte w popularnych produktach spożywczych mogą korzystnie wpływać na układ krążenia.

Zobacz więcej

Wyniki opublikowane w czasopiśmie "European Journal of Preventive Cardiology" sugerują, że regularne spożywanie flawan-3-oli (substancji obecnych m.in. w herbacie, kakao czy owocach) może obniżać ciśnienie tętnicze, a także poprawiać stan naczyń krwionośnych. Efekt ten był szczególnie widoczny u osób z nadciśnieniem i bywał porównywalny z działaniem niektórych leków.

Naturalne wsparcie dla serca

Flawan-3-ole to związki zaliczane do grupy flawonoidów, które występują w wielu roślinnych produktach spożywczych. Bogatym źródłem są m.in. kakao, zielona i czarna herbata, jabłka oraz czerwone i fioletowe winogrona. W badaniu przeanalizowano dane z 145 niezależnych prób klinicznych z udziałem osób dorosłych, co czyni je jednym z najbardziej kompleksowych przeglądów dostępnych do tej pory.

 

ZOBACZ: Nie tylko seniorzy chorują. Eksperci alarmują: to schorzenie nie zależy od wieku

 

Odkrycia wykazały, że regularne wprowadzenie tych związków do diety może prowadzić do zauważalnego obniżenia ciśnienia tętniczego, szczególnie skurczowego, które stanowi istotny wskaźnik zdrowia układu krążenia. W wielu przypadkach efekt był wyraźniejszy u osób z nadciśnieniem niż u tych z prawidłowym ciśnieniem, co sugeruje, że flawan-3-ole mogą być szczególnie skuteczne w profilaktyce i wspomaganiu leczenia tego schorzenia.

 

Najwięcej flawan-3-oli zawierają naturalne produkty:

  • zielona herbata (100-200 mg na filiżankę)
  • gorzka czekolada, o zawartości kakao powyżej 70 proc. (do 600 mg na 10 g)
  • kakao w proszku (szczególnie niealkalizowane)

ZOBACZ: Eksperci biją na alarm. Jedzenie tych produktów rano może zrujnować żołądek

 

Mleczna i biała czekolada nie są ich dobrym źródłem. Ta druga nie zawiera ich wcale. Im mniej przetworzony produkty, tym więcej dobroczynnych składników zachowuje.

Korzyści wykraczające poza ciśnienie krwi

Działanie flawan-3-oli nie ogranicza się jedynie do regulacji ciśnienia. Uczestnicy badań doświadczyli również poprawy funkcji śródbłonka – cienkiej warstwy komórek wyściełającej naczynia krwionośne. Od jej kondycji zależą m.in.:

  • elastyczność tętnic
  • zdolność do rozszerzania się
  • reagowanie na zmiany przepływu krwi.

Poprawa ta była widoczna także u osób, u których nie odnotowano zmian w poziomie ciśnienia. To sugeruje szerokie spektrum prozdrowotnych efektów.

Smaczne wsparcie dla układu krążenia

Profesor Christian Heiss z University of Surrey, specjalista w dziedzinie medycyny sercowo-naczyniowej i główny autor badania, podkreśla, że choć flawan-3-ole nie zastępują leków na nadciśnienie, mogą stanowić wartościowe uzupełnienie diety. Zwraca uwagę, że sięganie po produkty takie jak herbata, jabłka czy gorzka czekolada może być prostym, przyjemnym i jednocześnie smacznym sposobem wspierania pracy serca.

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!