Herbata i czekolada receptą na lepsze ciśnienie. Naukowcy nie mają wątpliwości

Czy filiżanka herbaty i kostka gorzkiej czekolady mogą mieć coś wspólnego z leczeniem nadciśnienia? Coraz więcej wskazuje na to, że tak. Najnowsze analizy przeprowadzone przez naukowców z University of Surrey pokazują, że niektóre naturalne związki zawarte w popularnych produktach spożywczych mogą korzystnie wpływać na układ krążenia.
Wyniki opublikowane w czasopiśmie "European Journal of Preventive Cardiology" sugerują, że regularne spożywanie flawan-3-oli (substancji obecnych m.in. w herbacie, kakao czy owocach) może obniżać ciśnienie tętnicze, a także poprawiać stan naczyń krwionośnych. Efekt ten był szczególnie widoczny u osób z nadciśnieniem i bywał porównywalny z działaniem niektórych leków.
Naturalne wsparcie dla serca
Flawan-3-ole to związki zaliczane do grupy flawonoidów, które występują w wielu roślinnych produktach spożywczych. Bogatym źródłem są m.in. kakao, zielona i czarna herbata, jabłka oraz czerwone i fioletowe winogrona. W badaniu przeanalizowano dane z 145 niezależnych prób klinicznych z udziałem osób dorosłych, co czyni je jednym z najbardziej kompleksowych przeglądów dostępnych do tej pory.
ZOBACZ: Nie tylko seniorzy chorują. Eksperci alarmują: to schorzenie nie zależy od wieku
Odkrycia wykazały, że regularne wprowadzenie tych związków do diety może prowadzić do zauważalnego obniżenia ciśnienia tętniczego, szczególnie skurczowego, które stanowi istotny wskaźnik zdrowia układu krążenia. W wielu przypadkach efekt był wyraźniejszy u osób z nadciśnieniem niż u tych z prawidłowym ciśnieniem, co sugeruje, że flawan-3-ole mogą być szczególnie skuteczne w profilaktyce i wspomaganiu leczenia tego schorzenia.
Najwięcej flawan-3-oli zawierają naturalne produkty:
- zielona herbata (100-200 mg na filiżankę)
- gorzka czekolada, o zawartości kakao powyżej 70 proc. (do 600 mg na 10 g)
- kakao w proszku (szczególnie niealkalizowane)
ZOBACZ: Eksperci biją na alarm. Jedzenie tych produktów rano może zrujnować żołądek
Mleczna i biała czekolada nie są ich dobrym źródłem. Ta druga nie zawiera ich wcale. Im mniej przetworzony produkty, tym więcej dobroczynnych składników zachowuje.
Korzyści wykraczające poza ciśnienie krwi
Działanie flawan-3-oli nie ogranicza się jedynie do regulacji ciśnienia. Uczestnicy badań doświadczyli również poprawy funkcji śródbłonka – cienkiej warstwy komórek wyściełającej naczynia krwionośne. Od jej kondycji zależą m.in.:
- elastyczność tętnic
- zdolność do rozszerzania się
- reagowanie na zmiany przepływu krwi.
Poprawa ta była widoczna także u osób, u których nie odnotowano zmian w poziomie ciśnienia. To sugeruje szerokie spektrum prozdrowotnych efektów.
Smaczne wsparcie dla układu krążenia
Profesor Christian Heiss z University of Surrey, specjalista w dziedzinie medycyny sercowo-naczyniowej i główny autor badania, podkreśla, że choć flawan-3-ole nie zastępują leków na nadciśnienie, mogą stanowić wartościowe uzupełnienie diety. Zwraca uwagę, że sięganie po produkty takie jak herbata, jabłka czy gorzka czekolada może być prostym, przyjemnym i jednocześnie smacznym sposobem wspierania pracy serca.
Czytaj więcej