Za granicą to warzywo cieszy się ogromną popularnością. Doskonale wspomaga pamięć

Ciekawostki
Za granicą to warzywo cieszy się ogromną popularnością. Doskonale wspomaga pamięć
iStock
Korzeń lotosu. Naturalne wsparcie dla serca, pamięci i odporności 

Od wieków w różnych kulturach to, co pojawia się na stole, miało znaczenie nie tylko kulinarne, ale i symboliczne. W wielu krajach docenia się produkty, które obok smaku niosą ze sobą korzyści zdrowotne, takie jak poprawa samopoczucia i wzmocnienie organizmu.

Takie składniki znane są dziś pod nazwą "superfoods" i choć często kojarzą się z egzotycznymi owocami czy nasionami, coraz częściej pojawiają się również w polskich sklepach, zwłaszcza w punktach z żywnością orientalną. 

Skarb kuchni azjatyckiej i symbol zdrowia, czyli korzeń lotosu

Korzeń lotosu to egzotyczny składnik coraz częściej wykorzystywany w kuchniach na całym świecie. Jadalne kłącze świętego lotosu (Nelumbo nucifera) od wieków cenione jest w krajach Azji. Nie tylko ze względu na smak i wartości odżywcze, ale także bogatą symbolikę.

 

W kulturze chińskiej jest uważany za znak czystości i długowieczności, a w Japonii często podaje się go podczas świątecznych posiłków, ponieważ otwory w jego wnętrzu mają symbolizować przejrzystą przyszłość. W Indiach natomiast lotos od wieków związany jest z duchowością i równowagą, co dodatkowo wzmacnia jego znaczenie w codziennej diecie.

 

ZOBACZ: Ulubione smarowidło Polaków pod lupą. Rujnuje zdrowie i prowadzi do otyłości

 

A jak wygląda? Pod cienką skórką kryją się długie, segmentowane "rurki" z symetrycznymi kanałami powietrznymi. Dzięki nim plasterki mają charakterystyczny, ażurowy wygląd. W kuchni chińskiej trafia do dań typu stir-fry i zup, w Japonii bywa marynowany (renkon), a w Indiach suszony i dodawany do curry. W Polsce najłatwiej znaleźć go w sklepach z azjatycką żywnością oraz w sprzedaży internetowej. 

Naturalne wsparcie dla serca, pamięci i odporności 

Korzeń lotosu nie jest cudownym lekiem, jednak regularnie spożywany może wspierać zdrowie na różne sposoby: 

  • zawiera błonnik (ok. 5 g na 100 g produktu), który wpływa na pracę jelit i ogólną odporność organizmu
  • dzięki obecności potasu wspiera prawidłowe ciśnienie krwi i pracę serca
  • dodatkowo można w nim znaleźć przeciwutleniacze i witaminę C (ok. 44 mg w 100 g), które pomagają chronić komórki przed starzeniem

ZOBACZ: Nie rośliny, nie zwierzęta. Niezwykłe fakty o grzybach

 

To także warzywo lekkie, a jednocześnie sycące, co ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, ważnej dla serca i układu krążenia. Warto jednak pamiętać, że osoby z chorobami nerek lub alergią na rośliny wodne powinny ostrożnie wprowadzać go do swojej diety, a najlepiej po konsultacji z lekarzem. 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie korzenia lotosu i jak go przygotować? 

Świeży korzeń lotosu powinien być jędrny, bez plam, a po przekrojeniu musi być jasny w środku. Na świeżo korzeń jest chrupki, po krótkiej obróbce pozostaje sprężysty, przypomina połączenie młodej rzodkiewki i ziemniaka.

 

Aby nie ściemniał po obraniu, war-to zanurzyć plasterki w wodzie z kilkoma kroplami soku z cytryny lub odrobiną octu ryżowego, przechowywany w lodówce wytrzymuje kilka dni, szczególnie gdy jest zawinięty w wilgotny papier. 

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie