Dlaczego niektórzy seniorzy żyją ponad 100 lat? Przeprowadzono wyjątkowe badanie

Liczba stulatków wyraźnie się zwiększyła na przestrzeni dekad. Naukowcy od lat próbują dociec, co decyduje o wyjątkowej długowieczności. Badanie biomarkerów, opublikowane w "GeroScience" wskazuje na konkretne różnice we krwi osób wyjątkowo długo żyjących.
Jak wynika z szacunków Biura Spisowego Stanów Zjednoczonych, w 1950 roku w USA było zaledwie 2 300 Amerykanów w wieku co najmniej 100 lat. W 2024 roku liczba ta wzrosła do 101 000. Natomiast szacunki do roku 2054 mówią już o liczbie 422 000.
Trend pokazuje, że obecny odsetek osób stuletnich 0,03 proc. ma się zwiększyć w piątej dekadzie tego wieku do 0,1 proc. Są to zmiany obserwowane we wszystkich krajach rozwiniętych. Co jednak sprawia, że niektórzy ludzie żyją tak długo?
Na czym polegało badanie biomarkerów?
Nowe światło na kwestię długowieczności rzuca największe w historii badanie biomarkerów z 2024 roku, opublikowane w "GeroScience". Analizy przeprowadzili Shunsuke Murata, Marcus Ebeling, Anna C. Meyer, Katharina Schmidt-Mende, Niklas Hammar i Karin Modig. Porównano biomarkery osób, które żyły około stu lat, z tymi u osób, które żyły krócej.
ZOBACZ: Tak zaczyna się Alzheimer u seniorów. Łatwo zignorować objawy
Badaną grupę stanowiło 44 636 Szwedów w wieku od 64 do 99 lat. Obserwowano ich od pierwszego pobrania krwi aż do momentu śmierci. 1 224 osoby (co stanowi 2,7 proc. grupy) dożyły setnych urodzin.
W przeprowadzanych analizach uwzględniono dwanaście biomarkerów krwi związanych z:
- stanem zapalnym (kwas moczowy)
- metabolizmem (cholesterol całkowity, glukoza)
- czynnością wątroby (ALAT, ASAT, GGT, ALP, LD)
- czynnością nerek (kreatynina)
- anemią (poziom żelaza i całkowita zdolność wiązania żelaza)
- niedożywieniem (albumina)
Jakich wniosków dostarcza badanie biomarkerów?
Analizy pozwoliły wysnuć wniosek, że dziesięć z obserwowanych biomarkerów ma znaczenie. Tylko ALAT i albuminy okazały się nieistotne.
Osoby dożywające setnych urodzin miały po 60. roku życia niższy poziom glukozy, kreatyniny i kwasu moczowego we krwi. Szanse na taki czas trwania życia zwiększają się wówczas aż o 4 proc. w porównaniu do osób z wysokim poziomem kreatyniny i kwasu moczowego.
ZOBACZ: Zbyt mało tego pierwiastka i ryzyko demencji u seniorów rośnie
Co ciekawe osoby o najniższym poziomie całkowitego cholesterolu i żelaza żyły krócej niż te z podwyższonymi parametrami. Szanse dożycia 100 lat zmniejszał też wysoki poziom glukozy i markerów czynności wątroby. To pozwala stwierdzić, że odżywianie i spożycie alkoholu odgrywają rolę w długowieczności. To one bowiem w dużym stopniu przyczyniają się do zaburzenia glikemii i pracy wątroby.
Populacja osób starszych zwiększa się, ale 100 lat dożyją ci, którzy dbają o swoje zdrowie przez całe życie. Zwłaszcza poprzez dobrze zbilansowaną dietę, ruch, optymalne nawodnienie i stronienie od używek.
Czytaj więcej