Te dwa soki wspierają zdrowie seniora. Zaskakujące skutki spożywania

Wraz z wiekiem rośnie znaczenie bogatej w składniki odżywcze diety. Jednym z prostych sposobów jej urozmaicenia są naturalne soki, zwłaszcza te przygotowywane z warzyw. To produkty dobrze znane i łatwo dostępne, które zawierają witaminy, przeciwutleniacze oraz związki wspierające organizm.
Oczywiście soki nie zastąpią profesjonalnej wizyty u specjalisty. W przypadku przewlekłych chorób warto najpierw porozmawiać ze swoim lekarzem. Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań, naturalne napoje mogą stać się wartościowym uzupełnieniem codziennej diety.
Sok z buraka. Sprzymierzeniec serca
Buraki to skarbnica witamin (C, A, E, B-kompleks, kwas foliowy) i minerałów (żelazo, magnez, cynk, potas). Zawierają także betalainy, antyoksydanty zwalczające stany zapalne i stres oksydacyjny.
Jednak tym, co czyni sok z buraka naprawdę wyjątkowym, są azotany. W organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Jest związek rozszerzający naczynia krwionośne, który wspiera prawidłowy przepływ krwi.
Badanie przeprowadzone w Nutritional Interventions Laboratory przy Baker Heart & Diabetes Institute w Melbourne wykazało, że regularne spożywanie soku z buraka może prowadzić do obniżenia ciśnienia skurczowego. Już po sześciu godzinach od wypicia jednej porcji zaobserwowano spadek wartości ciśnienia o 4-5 mmHg.
Sok z marchwi. Wzmocnienie wzroku i skóry
Sok z marchwi to bogate źródło beta-karotenu (prekursora witaminy A), a także witaminy C i witamin z grupy B. Składniki te odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowego wzroku, dobrej kondycji skóry i prawidłowej pracy układu odpornościowego. Działają również przeciwutleniająco, chroniąc komórki przed przedwczesnym starzeniem.
ZOBACZ: Wyjątkowo zdrowy, a niedoceniany owoc. W Polsce krzaki aż się uginają
Analiza przeprowadzona przez naukowców z Texas A&M University, opublikowana w Nutrition Journal wykazała, że picie soku z marchwi przez trzy miesiące może zwiększyć zdolności antyoksydacyjne organizmu i zmniejszyć poziom malondialdehydu. To może wspierać ochronę układu sercowo-naczyniowego.
Warto dodać, że ma w sobie też żelazo, magnez, fosfor i krzem. Są to składniki ważne dla pracy serca, budowy kości i regeneracji organizmu.
Ile pić sok z marchwi i buraka?
Soki warzywne mogą być wartościowym uzupełnieniem diety, ale warto pić je z umiarem. W przypadku soku z buraka optymalna porcja to około 200 ml dziennie. Taka ilość może wspierać krążenie i obniżać ciśnienie, ale u seniorów przyjmujących leki hipotensyjne może prowadzić do jego zbyt dużego spadku. Ostrożność powinny zachować także osoby z kamicą nerkową, ponieważ buraki są bogate w szczawiany.
ZOBACZ: Jedna czynność pozwala na zatrzymanie starzenia się mózgu. Nie trzeba wiele
Z kolei sok z marchwi najlepiej spożywać w ilości 240-470 ml na dzień. Dostarcza on cennych antyoksydantów i beta-karotenu, jednak jego nadmiar może powodować pomarańczowe zabarwienie skóry (karotenodermia). Diabetycy oraz osoby z insulinoopornością powinny pamiętać, że naturalnie występujące cukry w marchwi mogą podnosić poziom glukozy.
Czytaj więcej