Wyjątkowo zdrowy, a niedoceniany owoc. W Polsce krzaki aż się uginają

Choć pochodzi z Ameryki Północnej, dziś uprawiana jest też w Polsce. Aronia, bo o niej mowa, nie tylko doskonale znosi polski klimat, ale także jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Wytwarzane są z niej m.in. dżemy, konfitury, powidła soki czy też nalewki.
Ta niewielka jagoda zdobywa coraz większe uznanie na świecie dzięki wyjątkowej zawartości substancji odżywczych. Polska już od lat zajmuje czołowe miejsce w jej produkcji.
Choć w 2024 roku powierzchnia upraw aronii w kraju delikatnie spadła, szacunkowo nadal wynosi ok.14 tysięcy hektarów.
Aronia. Skarbnica witamin i minerałów
Jednym z głównych powodów zainteresowania aronią jest jej wyjątkowy skład. Owoc ten zawiera szeroki zestaw witamin, m.in. C, E, A, a także grupy B i P. Towarzyszy im szereg pierwiastków mineralnych: wapń, magnez, żelazo czy mangan. Taka kompozycja wspiera pracę całego organizmu, od układu krążenia po odporność.
ZOBACZ: Kontakt z tą wodą może skończyć się szpitalem. Służby ostrzegają
Aronia znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jej regularne spożywanie może wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz ograniczać ryzyko zmian miażdżycowych. Dzięki obecności antyoksydantów, wspomniany owoc ma też działanie ochronne dla układu nerwowego, a to może mieć znaczenie w kontekście takich schorzeń jak Alzheimer czy Parkinson.
Badania naukowe potwierdzają prozdrowotny potencjał aronii
Z przeglądu 57 badań, opublikowanego w British Journal of Nutrition (S. Kaczmarczyk i in.,) wynika, że suplementacja aronią czarną może obniżać stan zapalny, redukować stres oksydacyjny oraz korzystnie wpływać na mikroflorę jelitową. Skuteczność zależy oczywiście od dawki i stanu zdrowia, ale efekty obserwowano zarówno u osób zdrowych, jak i z chorobami przewlekłymi. Zdaniem autorów, aronia wspiera utrzymanie równowagi metabolicznej organizmu i może być istotnym elementem profilaktyki dietetycznej.
ZOBACZ: Naukowcy potwierdzają. Prosty trik z poranną kawą może opóźnić Alzheimera
Właściwości prozdrowotne aronii potwierdziło również randomizowane, kontrolowane badanie interwencyjne z udziałem 14 osób, opublikowane w czasopiśmie Foods (Ahmadi i in.,). Uczestnicy spożywali codziennie 100 ml soku z aronii przez 30 dni. Zaobserwowano m.in. zahamowanie wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego oraz istotne obniżenie glukozy poposiłkowej.
Analiza wskazała też na zmniejszenie poziomu metabolitów prozapalnych oraz korzystne zmiany w przemianie węglowodanów i lipidów.
Aronia w domowej kuchni
Aronia, mimo charakterystycznego, cierpkiego smaku z powodzeniem znajduje zastosowanie w domowych przetworach. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania soków, konfitur czy musów.
ZOBACZ: Chora wątroba nie boli. Objawy łatwo zlekceważyć, a potem może być za późno
Dobrze sprawdza się również jako dodatek do codziennych potraw. Można ją:
- blendować do smoothie (np. z bananem, jogurtem lub kefirem)
- suszyć i mieszać z granolą lub owsianką
- przyrządzać syropy lub sosy (np. do herbaty lub w wersji do deserów)