Wyjątkowo zdrowy, a niedoceniany owoc. W Polsce krzaki aż się uginają

Ciekawostki
Wyjątkowo zdrowy, a niedoceniany owoc. W Polsce krzaki aż się uginają
AP/Michael Probst
Ten owoc uprawiany jest w Polsce. Jest jednym z najzdrowszych na świecie

Choć pochodzi z Ameryki Północnej, dziś uprawiana jest też w Polsce. Aronia, bo o niej mowa, nie tylko doskonale znosi polski klimat, ale także jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Wytwarzane są z niej m.in. dżemy, konfitury, powidła soki czy też nalewki.

Ta niewielka jagoda zdobywa coraz większe uznanie na świecie dzięki wyjątkowej zawartości substancji odżywczych. Polska już od lat zajmuje czołowe miejsce w jej produkcji.

 

Choć w 2024 roku powierzchnia upraw aronii w kraju delikatnie spadła, szacunkowo nadal wynosi ok.14 tysięcy hektarów. 

Aronia. Skarbnica witamin i minerałów 

Jednym z głównych powodów zainteresowania aronią jest jej wyjątkowy skład. Owoc ten zawiera szeroki zestaw witamin, m.in. C, E, A, a także grupy B i P. Towarzyszy im szereg pierwiastków mineralnych: wapń, magnez, żelazo czy mangan. Taka kompozycja wspiera pracę całego organizmu, od układu krążenia po odporność.

 

ZOBACZ: Kontakt z tą wodą może skończyć się szpitalem. Służby ostrzegają 

 

Aronia znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jej regularne spożywanie może wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz ograniczać ryzyko zmian miażdżycowych. Dzięki obecności antyoksydantów, wspomniany owoc ma też działanie ochronne dla układu nerwowego, a to może mieć znaczenie w kontekście takich schorzeń jak Alzheimer czy Parkinson. 

Badania naukowe potwierdzają prozdrowotny potencjał aronii 

Z przeglądu 57 badań, opublikowanego w British Journal of Nutrition (S. Kaczmarczyk i in.,) wynika, że suplementacja aronią czarną może obniżać stan zapalny, redukować stres oksydacyjny oraz korzystnie wpływać na mikroflorę jelitową. Skuteczność zależy oczywiście od dawki i stanu zdrowia, ale efekty obserwowano zarówno u osób zdrowych, jak i z chorobami przewlekłymi. Zdaniem autorów, aronia wspiera utrzymanie równowagi metabolicznej organizmu i może być istotnym elementem profilaktyki dietetycznej. 

 

ZOBACZ: Naukowcy potwierdzają. Prosty trik z poranną kawą może opóźnić Alzheimera 

 

Właściwości prozdrowotne aronii potwierdziło również randomizowane, kontrolowane badanie interwencyjne z udziałem 14 osób, opublikowane w czasopiśmie Foods (Ahmadi i in.,). Uczestnicy spożywali codziennie 100 ml soku z aronii przez 30 dni. Zaobserwowano m.in. zahamowanie wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego oraz istotne obniżenie glukozy poposiłkowej.

 

Analiza wskazała też na zmniejszenie poziomu metabolitów prozapalnych oraz korzystne zmiany w przemianie węglowodanów i lipidów. 

Aronia w domowej kuchni  

Aronia, mimo charakterystycznego, cierpkiego smaku z powodzeniem znajduje zastosowanie w domowych przetworach. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania soków, konfitur czy musów.

 

ZOBACZ: Chora wątroba nie boli. Objawy łatwo zlekceważyć, a potem może być za późno

 

Dobrze sprawdza się również jako dodatek do codziennych potraw. Można ją: 

  • blendować do smoothie (np. z bananem, jogurtem lub kefirem)
  • suszyć i mieszać z granolą lub owsianką
  • przyrządzać syropy lub sosy (np. do herbaty lub w wersji do deserów)
red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie