"Charreria" to tradycyjna praktyka niezbędna w meksykańskich społecznościach hodowców koni i bydła, sięgająca korzeniami XVI wieku, kiedy do Nowego Świata przybyli Hiszpanie, przywożąc ze sobą konie. Komitet UNESCO uznał, że charreria stanowi "środek do przekazywania ważnych wartości społecznych nowemu pokoleniu".

 

Na listę niematerialnego dziedzictwa wpisano też m.in. święto hodowców winorośli obchodzone od 1797 roku w Vevey w Szwajcarii, które organizowane jest tylko pięć razy w ciągu stulecia. Najbliższe odbędzie się w 2019 roku.

 

Docenienie tradycji gastronomicznych

 

Do listy dodano także uzbecki pilaw - tradycyjne danie, którego podstawą jest ryż, mięso, cebula, marchew oraz soczewica, rodzynki i orzechy, jadane na co dzień i od święta.

 

Istnieje około 200 odmian tego pożywnego dania, którego przygotowywanie wzmacnia lokalne i międzypokoleniowe więzy oraz tworzy ciągłość kulturową społeczności.

 

Z tradycji gastronomicznych UNESCO uhonorowało również lawasz, nazywany także katyrmą - płaski chleb wypiekany w Azerbejdżanie, Iranie, Kazachstanie, Kirgistanie i Turcji. Jego wypiekanie często łączy całe rodziny i sąsiedztwa, będąc zarówno wyrazem gościnności, jak i solidarności, wzmacniając poczucie przynależności grupowej.

 

Komitet UNESCO za niematerialne dziedzictwo kultury uznał też tradycję dawnego wędrownego teatru marionetek ze Słowacji i Czech, sięgającą XVIII wieku.

 

Oprócz profesjonalnych teatrów lalkarskich w obu krajach, głównie we wschodnich Czechach, działa około 3000 amatorskich teatrów marionetkowych, które opowiadają historie nie tylko dla dzieci. W Czechach od 1951 roku organizowany jest też najstarszy na świecie festiwal takich teatrów.

 

PAP