#JesteśmyDlaDzieci - Zdrowe odżywianie

Otyłość jest coraz częstszą dolegliwością obserwowaną wśród dzieci i młodzieży. Jej przyczyny są różne. Najczęściej to wynik nieodpowiedniej diety i niezdrowego odżywiania. Warzywa, owoce, ryby i chude mięso - pieczone lub gotowane, powinny być podstawą żywienia dzieci. Najlepszy przykład dziecku dają rodzice, którzy od małego powinni zadbać o właściwy talerz żywieniowy swoich pociech. W programie znany śląski smakosz Adam Borowicz wraz z Milenką i Hanią będą przygotowywać zdrowe posiłki. Od specjalistów dowiemy się, jakie powinny być, by nasze pociechy nie nabierały zbędnych kilogramów, bo konsekwencje otyłości są przerażające. Gośćmi Bartosza Kwiatka są prof. Anna Fijałkowska - internista, kardiolog, zastępca dyrektora ds. nauki w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie oraz dr inż. Małgorzata Więch - dietetyk z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Przepisy z programu można znaleźć na stronie fundacjapolsat.pl.

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!