Jesienno-zimowy hit ze słoika. Wystarczy dodać jeden składnik do zalewy

Sezon na przyrządzanie przetworów trwa w najlepsze. Nie chcąc zimą sięgać po mdłe i drogie warzywa importowane, warto w czasie schyłku lata i początku jesieni przygotować skarby ogrodu w zalewie. Tego roku hitem jest zalewa octowa z dodatkiem oleju i oregano lub tymianku. To prawdopodobnie najlepsze wydanie przetworów, jakie dotąd wymyślono.
Kabaczki, cukinie, bakłażany, patisony, ogórki. Wszystkie te warzywa można zamarynować, żeby w samym środku sezonu jesienno-zimowego przypomnieć sobie zapach rozgrzanego słońcem ogrodu. Po odkręceniu słoika przywołane zostają wspomnienia upałów, spacerów wieczorową porą i poranków z obfitą rosą na trawie. A wystarczy dodać jeden składnik…
Przepis na cukinię z marchwią w najlepszej zalewie
Żeby przygotować cukinię w prawdopodobnie najsmaczniejszej zalewie, trzeba mieć:
- 4 cukinie
- 2 marchewki
- 8 ząbków czosnku
- 500-600 ml oleju
- 400 ml octu spirytusowego (5-6 proc.)
- 400 ml wody
- 2 łyżki stołowe soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki oregano lub tymianku
Pierwszy krok to pokrojenie cukinii w paski, a marchewki w słupki. Ząbki czosnku należy z kolei posiekać na cienkie plastry. Po wykonaniu tych kroku trzeba połączyć wszystkie te składniki i posypać solą, a następnie odstawić na około 60 minut.
Krok drugi to odsączenie warzyw z wody, którą puszczą na skutek posypania solą. Najlepiej nadaje się do tego bawełniana ścierka, pielucha tetrowa albo… czysta pończocha (to sposób gospodyń domowych starego pokolenia, wykorzystywany podczas przyrządzania kartaczy).
ZOBACZ: Ogórki kiszone mogą się popsuć bardzo szybko. Wszystko przez niewinny błąd
Trzeci etap to przygotowanie marynaty. W tym celu należy wlać do miski wodę, a następnie ocet. Zawsze najpierw woda, a potem kwas, nigdy odwrotnie, ponieważ nie powstanie w przeciwnym razie idealny roztwór. Po dodaniu wszystkich przyprawy należy marynatę zagotować.
Gdy płyn będzie wrzał, można wrzucać partiami warzywa, aby się zblanszowały. Po ich wyłowieniu i ostudzeniu, można je wkładać do wyparzonych słoików. Na koniec należy wlać do słoika oleju, aby przykryć zawartość.
Po zakręceniu słoika wystarczy przeprowadzić pasteryzację. I gotowe!
Przepis na warzywa w winnej marynacie
Smakoszy zapewne zachwyci nieco inne wydanie warzyw marynowanych – z białym winem. Aby je przygotować, potrzebne są:
- 2 kg ulubionych warzyw nadających się do marynaty (np. cukinia, ogórki) albo 10 główek czosnku
- butelka białego wytrawnego wina
- pół szklanki octu 10 proc.
- 10 dag cukru
- 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa soli
- kilka ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka stołowa estragonu
Aby przygotować przetwory wedle tego przepisu, należy zagotować wino z octem, cukrem i solą, a na koniec dodać estragon. Do tak przygotowanej zalewy włożyć obrane ząbki czosnku lub warzywa.
ZOBACZ: Zwykłe buraczki? Nic z tych rzeczy. Ta sprytna metoda zmienia wszystko
Całość powinna pozostać w takiej postaci do następnego dnia. Wtedy konieczne jest powtórne zagotowanie całości.
Na koniec warzywa lub ząbki czosnku trzeba ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać zalewą, dodać łyżkę oleju na wierzch, a następnie zakręcić słoik i poddać pasteryzacji. Gotowe.
Powyższe przepisy bazują na książce E. Adamskiej "Przetwory" (Wydawnictwo Olesiejuk, Ożarów Mazowiecki 2011).
Czytaj więcej