Jesienno-zimowy hit ze słoika. Wystarczy dodać jeden składnik do zalewy

Ciekawostki
Jesienno-zimowy hit ze słoika. Wystarczy dodać jeden składnik do zalewy
Pixabay

Sezon na przyrządzanie przetworów trwa w najlepsze. Nie chcąc zimą sięgać po mdłe i drogie warzywa importowane, warto w czasie schyłku lata i początku jesieni przygotować skarby ogrodu w zalewie. Tego roku hitem jest zalewa octowa z dodatkiem oleju i oregano lub tymianku. To prawdopodobnie najlepsze wydanie przetworów, jakie dotąd wymyślono.

Kabaczki, cukinie, bakłażany, patisony, ogórki. Wszystkie te warzywa można zamarynować, żeby w samym środku sezonu jesienno-zimowego przypomnieć sobie zapach rozgrzanego słońcem ogrodu. Po odkręceniu słoika przywołane zostają wspomnienia upałów, spacerów wieczorową porą i poranków z obfitą rosą na trawie. A wystarczy dodać jeden składnik…

Przepis na cukinię z marchwią w najlepszej zalewie

Żeby przygotować cukinię w prawdopodobnie najsmaczniejszej zalewie, trzeba mieć:

  • 4 cukinie
  • 2 marchewki
  • 8 ząbków czosnku
  • 500-600 ml oleju
  • 400 ml octu spirytusowego (5-6 proc.)
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki oregano lub tymianku

Pierwszy krok to pokrojenie cukinii w paski, a marchewki w słupki. Ząbki czosnku należy z kolei posiekać na cienkie plastry. Po wykonaniu tych kroku trzeba połączyć wszystkie te składniki i posypać solą, a następnie odstawić na około 60 minut.

 

Krok drugi to odsączenie warzyw z wody, którą puszczą na skutek posypania solą. Najlepiej nadaje się do tego bawełniana ścierka, pielucha tetrowa albo… czysta pończocha (to sposób gospodyń domowych starego pokolenia, wykorzystywany podczas przyrządzania kartaczy).

 

ZOBACZ: Ogórki kiszone mogą się popsuć bardzo szybko. Wszystko przez niewinny błąd

 

Trzeci etap to przygotowanie marynaty. W tym celu należy wlać do miski wodę, a następnie ocet. Zawsze najpierw woda, a potem kwas, nigdy odwrotnie, ponieważ nie powstanie w przeciwnym razie idealny roztwór. Po dodaniu wszystkich przyprawy należy marynatę zagotować.

Gdy płyn będzie wrzał, można wrzucać partiami warzywa, aby się zblanszowały. Po ich wyłowieniu i ostudzeniu, można je wkładać do wyparzonych słoików. Na koniec należy wlać do słoika oleju, aby przykryć zawartość.

 

Po zakręceniu słoika wystarczy przeprowadzić pasteryzację. I gotowe!

Przepis na warzywa w winnej marynacie

Smakoszy zapewne zachwyci nieco inne wydanie warzyw marynowanych – z białym winem. Aby je przygotować, potrzebne są:

  • 2 kg ulubionych warzyw nadających się do marynaty (np. cukinia, ogórki) albo 10 główek czosnku
  • butelka białego wytrawnego wina
  • pół szklanki octu 10 proc.
  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa soli
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka stołowa estragonu

Aby przygotować przetwory wedle tego przepisu, należy zagotować wino z octem, cukrem i solą, a na koniec dodać estragon. Do tak przygotowanej zalewy włożyć obrane ząbki czosnku lub warzywa.

 

ZOBACZ: Zwykłe buraczki? Nic z tych rzeczy. Ta sprytna metoda zmienia wszystko

 

Całość powinna pozostać w takiej postaci do następnego dnia. Wtedy konieczne jest powtórne zagotowanie całości.

 

Na koniec warzywa lub ząbki czosnku trzeba ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać zalewą, dodać łyżkę oleju na wierzch, a następnie zakręcić słoik i poddać pasteryzacji. Gotowe.

 

Powyższe przepisy bazują na książce E. Adamskiej "Przetwory" (Wydawnictwo Olesiejuk, Ożarów Mazowiecki 2011).

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie