GIS ostrzega przed produktem. Możesz mieć go we własnej kuchni

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące produkowanej w Chinach łopatki do żywności, dostępnej w polskich sklepach. Podczas kontroli stwierdzono, że jej używanie może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się komunikat, w którym powiadomiono o wynikach kontroli jednego z gadżetów kuchennych, przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Chodzi o łopatkę marki Juxiong.
Podczas badań stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu do żywności.
Ostrzeżenie GIS. Łopatka kuchenna zagrożeniem dla zdrowia
Ostrzeżenie GIS dotyczy następującego produktu:
Nazwa produktu: Łopatka, marka: JUXIONG
Nr artykułu: C153006
EAN: 2 020242 210829
Kraj pochodzenia: Chiny
ZOBACZ: Popularna herbata znika ze sklepów. GIS ostrzega przed zagrożeniem dla zdrowia
W oświadczeniu wskazano, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne są substancjami, które mogą stanowić zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Podkreślono, że nie powinny znajdować się w żywności.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. "Nie należy używać"
GIS poinformował, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły działania wyjaśniające. Wydał również jednoznaczne zalecenie: nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Łopatka Juxiong nie jest pierwszym gadżetem kuchennym, przez którym ostrzegał w ostatnim czasie GIS. Pod koniec czerwca wydano podobny komunikat, dotyczący łyżki do spaghetti, która - podobnie jak wspomniana łopatka - produkowana była w Chinach. Także w tamtym przypadku wskazano na zagrożenie dotyczące migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych.
ZOBACZ: Ryż pilnie wycofywany ze sprzedaży. Sieć supermarketów ostrzega
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku wyjaśnia w komunikacie na swojej stronie, że związki te są jedno lub wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi z jednym lub dwoma grupami podstawnikami grupy aminowej. To substancje chemiczne uznane za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze.
Czytaj więcej