GIS ostrzega przed produktem. Możesz mieć go we własnej kuchni

Polska Paweł Sekmistrz / mjo / polsatnews.pl
GIS ostrzega przed produktem. Możesz mieć go we własnej kuchni
GIS/Naomi Hébert naomish/Wikimedia Commons
GIS wydał pilne ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące produkowanej w Chinach łopatki do żywności, dostępnej w polskich sklepach. Podczas kontroli stwierdzono, że jej używanie może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się komunikat, w którym powiadomiono o wynikach kontroli jednego z gadżetów kuchennych, przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Chodzi o łopatkę marki Juxiong.

 

Podczas badań stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu do żywności.

Ostrzeżenie GIS. Łopatka kuchenna zagrożeniem dla zdrowia

Ostrzeżenie GIS dotyczy następującego produktu:

 

Nazwa produktu: Łopatka, marka: JUXIONG

 

Nr artykułu: C153006

 

EAN: 2 020242 210829

 

Kraj pochodzenia: Chiny

 

ZOBACZ: Popularna herbata znika ze sklepów. GIS ostrzega przed zagrożeniem dla zdrowia

 

W oświadczeniu wskazano, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne są substancjami, które mogą stanowić zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Podkreślono, że nie powinny znajdować się w żywności.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. "Nie należy używać"

GIS poinformował, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły działania wyjaśniające. Wydał również jednoznaczne zalecenie: nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

 

Łopatka Juxiong nie jest pierwszym gadżetem kuchennym, przez którym ostrzegał w ostatnim czasie GIS. Pod koniec czerwca wydano podobny komunikat, dotyczący łyżki do spaghetti, która - podobnie jak wspomniana łopatka - produkowana była w Chinach. Także w tamtym przypadku wskazano na zagrożenie dotyczące migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych.

 

ZOBACZ: Ryż pilnie wycofywany ze sprzedaży. Sieć supermarketów ostrzega

 

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku wyjaśnia w komunikacie na swojej stronie, że związki te są jedno lub wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi z jednym lub dwoma grupami podstawnikami grupy aminowej. To substancje chemiczne uznane za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze.

Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie