Groźna bakteria w mrożonych truskawkach. Pilny komunikat GIS

Polska

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed partią mrożonych truskawek. Wykryto w nich salmonellę, która prowadzi do zatrucia i szeregu dolegliwości układu pokarmowego. Sanepid ostrzega i apeluje, aby nie spożywać tych truskawek, szczególnie bez obróbki termicznej.

Groźna bakteria w mrożonych truskawkach. Pilny komunikat GIS
Pixabay/GIS
GIS ostrzega przed partią truskawek
Zobacz więcej

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym informuje, że dzięki działaniom Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto salmonellę w mrożonych truskawkach. Bakteria znajdowała się w jednej z pięciu pobranych próbek.

GIS ostrzega przed salmonellą w truskawkach

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g

Numer partii: 011/04/25

Kraj pochodzenia: Egipt

Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2027

Producent: Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

 

ZOBACZ: Posłowie PiS w sopockim magistracie. Prezydent miasta składa zawiadomienie

 

Producent powiadomił sieć sklepów o wykrytej bakterii i zaczęto wycofywać produkt ze sklepów. Ponadto przebadano dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii i nie wykryto obecności salmonelli.

 

GIS w wydanym komunikacie podkreśla, że niewykrycie bakterii w innych próbkach nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań pierwszych próbek potwierdzających jej obecność. Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach.

 

"Z tego powodu próbki pobierane nawet równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, że wyniki badań próbek będą się od siebie różnić" - czytamy w komunikacie.

Zagrożenie zdrowia konsumentów

W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH -  Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej. Może także prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.

 

ZOBACZ: Airbnb przegrało w Hiszpanii. Usuwają z serwisu tysiące ofert wynajmu

 

"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - przekazuje GIS w komunikacie.

 

Zatrucie salmonellą, nazywane salmonellozą, prowadzi do szeregu dolegliwości. Są to m.in. bóle brzucha, biegunka, gorączka, wymioty nudności, osłabienie. Szczególnie niebezpieczne jest dla osób chorych, starszych oraz dzieci,

 

Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni

aba / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie