Groźna bakteria w mrożonych truskawkach. Pilny komunikat GIS

Polska
Groźna bakteria w mrożonych truskawkach. Pilny komunikat GIS
Pixabay/GIS
GIS ostrzega przed partią truskawek

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed partią mrożonych truskawek. Wykryto w nich salmonellę, która prowadzi do zatrucia i szeregu dolegliwości układu pokarmowego. Sanepid ostrzega i apeluje, aby nie spożywać tych truskawek, szczególnie bez obróbki termicznej.

Zobacz więcej

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym informuje, że dzięki działaniom Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto salmonellę w mrożonych truskawkach. Bakteria znajdowała się w jednej z pięciu pobranych próbek.

GIS ostrzega przed salmonellą w truskawkach

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g

Numer partii: 011/04/25

Kraj pochodzenia: Egipt

Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2027

Producent: Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

 

ZOBACZ: Posłowie PiS w sopockim magistracie. Prezydent miasta składa zawiadomienie

 

Producent powiadomił sieć sklepów o wykrytej bakterii i zaczęto wycofywać produkt ze sklepów. Ponadto przebadano dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii i nie wykryto obecności salmonelli.

 

GIS w wydanym komunikacie podkreśla, że niewykrycie bakterii w innych próbkach nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań pierwszych próbek potwierdzających jej obecność. Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach.

 

"Z tego powodu próbki pobierane nawet równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, że wyniki badań próbek będą się od siebie różnić" - czytamy w komunikacie.

Zagrożenie zdrowia konsumentów

W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH -  Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej. Może także prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.

 

ZOBACZ: Airbnb przegrało w Hiszpanii. Usuwają z serwisu tysiące ofert wynajmu

 

"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - przekazuje GIS w komunikacie.

 

Zatrucie salmonellą, nazywane salmonellozą, prowadzi do szeregu dolegliwości. Są to m.in. bóle brzucha, biegunka, gorączka, wymioty nudności, osłabienie. Szczególnie niebezpieczne jest dla osób chorych, starszych oraz dzieci,

aba / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie