Trafili do szpitala po zjedzeniu ryb. Służby podejrzewają rzadką chorobę

Pięć osób trafiło do szpitala po spożyciu ryb złowionych w Zalewie Wiślanym. U wszystkich wystąpiły objawy sugerujące rzadką chorobę związaną z tym akwenem. Sprawą zajmuje się obecnie sanepid. Do czasu wyjaśnienia przyczyn zaleca się powstrzymanie od spożywania ryb pochodzących z tego zalewu.
W ostatnim czasie odnotowano pięć przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego, u mieszkańców powiatu nowodworskiego - poinformował w czwartek Pomorski Urząd Wojewódzki.
Fala zatruć po zjedzeniu ryb. Sprawę zatruć bada sanepid
Pacjenci byli hospitalizowani z objawami klinicznymi obejmującymi bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz cechy niewydolności nerek. "Objawy wystąpiły w ciągu kilkudziesięciu godzin po spożyciu znacznych ilości (np. trzech półkilogramowych porcji) dużych okazów ryb dennych (węgorza i flądry) złowionych w Zalewie Wiślanym" - podano w komunikacie.
Jak podkreślono, hospitalizacje były krótkie, żaden z pacjentów nie wymagał dializy, nie wystąpiły również powikłania.
ZOBACZ: Zatrucia w Akademii Policyjnej w Szczytnie. Przyczyną "bardzo zjadliwy wirus"
Sprawę zatruć bada sanepid. Pobrano próbki wody z Zalewu Wiślanego, a ryby przekazano do badania w Państwowym Instytucie Weterynarii. Wyniki mają być znane w ciągu kilku tygodni.
"Do czasu uzyskania wyników badań, mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowotne społeczeństwa, prewencyjnie do 31 maja 2025 r. zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego" - zaleca GIS.
Choroba Zalewu Wiślanego. Jakie są objawy?
Z komunikatu GIS wynika, że służby podejrzewają, iż za zatrucia odpowiedzialna jest choroba Zalewu Wiślanego. Jak wyjaśniono, to rzadko występująca choroba, znana od stu lat. Jednak do tej pory nie ustalono jednoznacznie, która toksyna ją wywołuje.
ZOBACZ: Masowe zatrucie w Akademii Policji w Szczytnie. Nowe informacje
Charakterystycznymi objawami tej choroby są silne bóle mięśni i ciemne zabarwienie moczu, które pojawiają się krótko po spożyciu znacznej ilości ryb, często ustępują samoistnie lub po nawodnieniu pacjenta w warunkach szpitalnych.
W rzadkich sytuacjach występuje ostra niewydolność nerek wymagająca dializ. "Po spożyciu ryb, w przypadku wystąpienia opisanych objawów, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza" - apeluje GIS.
Czytaj więcej