Tych warzyw lepiej nie łącz ze sobą. Tracą cenne właściwości

Ciekawostki

Bogate w składniki odżywcze, minerały i przeciwutleniacze. Smaczne i sycące, sprawdzają się jako dodatek do każdego posiłku. Mowa o warzywach. Są wartościowym elementem zbilansowanej diety. Jak można przeczytać na stronie internetowej Uniwersytetu Harvarda, regularnie spożywane zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób, w tym - chorób serca.

Tych warzyw lepiej nie łącz ze sobą. Tracą cenne właściwości
Pixabay
Tych warzyw lepiej nie łącz ze sobą
Zobacz więcej

Włączenie różnorodnych warzyw do codziennej diety to sprawdzony sposób na lepsze funkcjonowanie organizmu. Warto natomiast wiedzieć, jak robić to w sposób właściwy, ponieważ nieodpowiednie połączenie warzyw sprawia, iż tracą swoje właściwości.

 

Klasycznym przykładem jest pomidor i ogórek. Osobno stanowią zdrowe i nietuczące warzywa, pełne witamin i minerałów. W połączeniu? Dietetyczka Tayna S. Kapoor ostrzega, że ogórek sprawia, iż witamina C zawarta w pomidorze ulega zniszczeniu i organizm nie ma z niej żadnej korzyści.

Nie tylko pomidor, czyli połączenia warzyw niszczące witaminę C

Dosedel M. wraz ze współpracownikami opublikował badania na łamach MDPI, które udowadniają, że witamina C działa w sposób wielokierunkowy. Uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów, odgrywa istotną rolę w powstawaniu tkanki łącznej, wpływa na szybkość gojenia się ran i złamań.

 

Zawarta w ogórku (jak również w papryce i natce pietruszki) askorbinaza odpowiada za niszczenie witaminy C. Smaczna i lekkostrawna sałatka z pomidorów i ogórków straci więc na wartości odżywczej, jeżeli te dwa warzywa znajdą się obok siebie.

 

ZOBACZ: Cały czas czujesz zmęczenie? To może zwiastować chorobę mózgu

 

Oczywiście nie należy wykreślać świeżych ogórków z jadłospisu. Można je spożywać do kanapek lub jako zdrową przekąskę, która zastąpi chociażby chipsy czy paluszki. Jak można przeczytać na portalu Healthline, ogórek jest bogatym źródłem potasu, magnezu, żelaza i cynku. Do tego zawiera całą paletę witamin z grupy B i jest nietuczący.

Alkohol i grzyby, ciężkostrawne połączenie smaków

Alkohol i grzyby to jedno z najbardziej szkodliwych połączeń, jakie można znaleźć na stole. W sezonie, gdy spożywa się grzyby, warto całkowicie zrezygnować z picia alkoholu. Jak potwierdza dietetyczka Julie B. Kramer z Northwell Health, grzyby stanowią swoiste wyzwanie dla układu trawiennego i dokładnie tak samo jak trunki mocno obciążają wątrobę.

 

ZOBACZ: Najzdrowsze mięso przy chorobach serca. Konkurencja daleko w tyle

 

A zatem tradycyjna zakąska, jaką można znaleźć w wielu polskich domach, czyli marynowane grzybki, pomimo istotnych walorów smakowych, w połączeniu z procentami prowadzi najczęściej do przykrych dolegliwości trawiennych, np. bólu brzucha.

Herbata z cytryną

Domowy sposób na przeziębienie stosowany od niepamiętnych czasów nie jest tak skuteczny, jak mogłoby się wydawać. Sok z cytryny sprawia, iż glin znajdujący się w liściach herbaty staje się przyswajalny dla organizmu.

 

To prawda, jak się jednak okazuje, jest mocno przerysowana. Według toksykologa dr hab. Pawła Strucińskiego, który rozmawiał z Serwisem Zdrowie, glin w takim zestawieniu jest faktycznie nieco bardziej przyswajalny, ale realnie nie szkodzi zdrowiu człowieka.

 

Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni

red / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie