Jak rozpoznać mole spożywcze - oto 5 kluczowych wskazówek

Ciekawostki

Chociaż są niewielkich rozmiarów, mogą sprawiać ogromne kłopoty. Nie tylko niszczą żywność, ale także roznoszą drobnoustroje chorobotwórcze. Mole spożywcze, bo o nich mowa, uprzykrzają życie w wielu gospodarstwach domowych. Jak je rozpoznać i co zrobić, aby pozbyć się ich z kuchni?

Wsypująca się biała mąka z worka na drewniany blat, obok wałek do ciasta.
Freepik
Mole spożywcze. Jak się ich pozbyć?

Mól spożywczy to potoczna nazwa omanicy spichrzanki. Ten niewielki owad upodobał sobie przede wszystkim produkty mączne i zbożowe. Występuje więc w mące, kaszy, pieczywie, makaronach, płatkach śniadaniowych, a także w suchych nasionach roślin strączkowych oraz orzechach.

 

Można czasem znaleźć go w suszonych grzybach oraz owocach. Co ciekawe, mole spożywcze gustują też w czekoladzie oraz suchej karmie dla zwierząt - psów, kotów, ptaków i gryzoni.

Jak walczyć z molami spożywczymi - na początek rozpoznaj wroga

Pierwszym krokiem w identyfikowaniu moli spożywczych jest zapoznanie się z ich wyglądem. Brązowo-szare owady wyglądem przypominają niewielkie ćmy. Mają około 1,5-2 cm długości. Ich skrzydła mogą osiągać rozpiętość do 18 mm.

 

Przednie mają zwykle żółty lub brunatnoczerwony kolor i posiadają charakterystyczne szaroniebieskie poprzeczne paski. Tylne skrzydła są szaroniebieskie, lekko transparentne. Z kolei larwy moli spożywczych są bezskrzydłe, białe lub kremowe z czarną głową. W zależności od rodzaju pożywienia z czasem przybierają barwę czerwoną, pomarańczową albo zieloną.

 

ZOBACZ: Jak mrozić kurki? Jeden błąd, a będą gorzkie

 

Po czym poznać, że mole spożywcze zadomowiły się w kuchni? Zwykle pierwszym sygnałem są fruwające po pomieszczeniu dorosłe osobniki. Na początku można zaobserwować je w kuchni, ale z czasem mogą rozprzestrzenić się w całym domu lub mieszkaniu.

 

Zdarza się, że mole spożywcze zbudują gniazdo w nieoczywistym miejscu - na przykład w świątecznym stroiku ozdobionym orzechami.

Zwróć uwagę nie tylko na dorosłe osobniki, ale również na jaja i larwy moli spożywczych

Często jednak, zamiast dorosłych osobników możesz zauważyć ich larwy. Bytują w produktach sypkich, chociaż można spotkać je także w cukierkach czy czekoladzie. Jeśli więc zauważysz białe lub kremowe gąsienice w mące, kaszy, płatkach czy innych artykułach spożywczych, będzie to sygnał, że zadomowiły się w nich mole spożywcze.

 

Zdarza się jednak, że łatwiej jest zauważyć oprzędy larw, niż same osobniki. Dotyczy to szczególnie produktów sypkich, sprzedawanych w większych opakowaniach - takich jak mąka pszenna czy płatki zbożowe. Wówczas po otworzeniu torebki w oczy rzucają się delikatne nici, którymi mole zbijają jedzenie w bryłki. Im są gęstsze, tym więcej larw bytuje w opakowaniu.

 

ZOBACZ: Zakazana roślina. Za jej posiadanie grozi gigantyczna kara

 

Obecność moli spożywczych można zauważyć również podczas porządków. Zwykle owady te - zarówno postacie dorosłe, jak i larwy, gromadzą się w rogach szafek oraz szczelinach między ścianami szafek a półkami. Jeśli więc zauważysz w tych miejscach owady albo ich jaja w postaci maleńkich, białych kuleczek, koniecznie przyjrzyj się bliżej opakowaniom z produktami spożywczymi.

 

Może okazać się, że w niektórych z nich zadomowiły się mole spożywcze.

Jak pozbyć się moli spożywczych? Sprawdzone sposoby

Zastanawiasz się, jak walczyć z molami spożywczymi? Zacznij od pozbycia się wszelkich zainfekowanych produktów spożywczych oraz tych, które miały z nimi styczność. Pamiętaj, że samo zebranie oprzędów nie wystarczy - należy wyrzucić całe opakowanie żywności, ponieważ jest więcej niż pewne, że znajdują się w niej jaja owadów.

 

ZOBACZ: Czy olej z ogórecznika jest zdrowy? Odpowiedź zaskakuje

 

Kolejnym krokiem powinno być dokładne wymycie szafek kuchennych - wodą z płynem do naczyń lub mydłem. Koniecznie zwróć uwagę na zakamarki i szczeliny, w których lubią gnieździć się mole spożywcze. Dodatkowo możesz osuszyć szafki suszarką nastawioną na gorący nawiew - w ten sposób pozbędziesz się niezauważalnych jaj owadów. Dobrym pomysłem może okazać się umieszczenie w szafkach kuchennych liści laurowych oraz skórek z cytryny.

 

Mole spożywcze potrafią naprawdę uprzykrzyć życie. Dlatego, kiedy zauważysz pierwsze oznaki ich obecności w twojej kuchni - nie czekaj i zacznij działać. W ten sposób jest szansa, że opanujesz inwazję szkodników, zanim na dobre rozgoszczą się w twoim domu.  

 

Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni

red / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie